Pesem v lestvici srca

S koncerti na gradu Dobrovo, v tržaškem Marijinem domu in Kulturnem domu Izola se bo v petek začela že 49. primorska pevska karavana. Tokrat bo Primorska poje posvečena 50. obletnici smrti skladateljice Brede Šček, 140. obletnici rojstva Vinka Vodopivca in 200. obletnici rojstva Miroslava Vilharja.

Pevska revija ima že tradicionalno zadnji postaji na zahodnem robu Slovenije; tudi letos se bo zaključila  z revijama v Zavarhu v 
Benečiji in Trenti (na fotografiji utrinek z lanske revije).
Pevska revija ima že tradicionalno zadnji postaji na zahodnem robu Slovenije; tudi letos se bo zaključila z revijama v Zavarhu v Benečiji in Trenti (na fotografiji utrinek z lanske revije). 

DOBROVO, TRST, IZOLA> Pevska revija, za katero na slovenski strani skrbita Zveza pevskih zborov Primorske in Javni sklad za kulturne dejavnosti, na Tržaškem Zveza slovenskih kulturnih društev in Zveza cerkvenih pevskih zborov Trst, na Goriškem pa poteka pod okriljem Zveze slovenske katoliške prosvete, je ena največjih in najbolj množičnih manifestacij ljubiteljske kulture v Sloveniji pa tudi v evropskem merilu.

Zvesti tradiciji in brez meja

Do 22. aprila, ko se bo 49. Primorska poje že tradicionalno sklenila s koncertoma v Trenti in Zavarhu, se bo na Primorskem in tudi zunaj slovenskih meja zvrstilo 32 pevskih revij, zapelo pa bo 208 zborov. “Povezani v eno, skupno in nedeljivo primorsko pevsko celoto vztrajno dokazujemo, da je enotni kulturni prostor Slovencev med nami vrednota, ki je čas ne more izbrisati. Ostajamo povezovalni in sodelovalni, brez meja, zvesti zastavljenim ciljem iz preteklosti, tradiciji, z neizmerno močjo in voljo sporočanja v prepevani besedi. Z leti postajamo močnejši in številnejši, zato velja s polnimi jadri pluti v bodočnost naše odlične, mestoma vrhunske pevske kulture, velja vztrajno premagovati ovire, ki nam jih posamezniki iz nevednosti, včasih iz zavisti postavljajo, in vztrajati na plodoviti poti zborovske kulture,” je tokratni reviji na pot zapisal predsednik Zveze pevskih zborov Primorske Anton Baloh.

Ta konec tedna osem koncertov

Po uvodnih koncertih na Dobrovem, v Trstu in Izoli, se bo Primorska poje v soboto razlegala iz Bazovice, Bilj in Postojne, v nedeljo pa še iz Branika in Portoroža.

Z odrov od Trente in Kanalske doline vse do Trsta in Piranskega zaliva bo letos večkrat zazvenela glasbena zapuščina Brede Šček (1893-1968), Vinka Vodopivca (1878-1952) in Miroslava Vilharja (1818-1871), ki jim je letošnja pevska revija tudi posvečena.

“Brez Primorske poje bi bili siromašnejši”

“Prav gotovo bomo tudi letos slišali pesmi, ki nas bodo presenetile in vzradostile, prav tako bomo obiskali kraje, ki so se odločili, da prvič organizirajo koncert Primorske poje,” napoveduje predsednica Zveze slovenskih kulturnih društev v Italiji Živka Persi, ki ocenjuje, da Primorska poje še vedno preseneča. Predsednica društev Slovenske katoliške prosvete Franca Padovan pa poudarja, da bi bili brez Primorske poje pevska kultura in tradicija osiromašeni in skromnejši: “Revija je pripomogla k razširjanju in ohranitvi slovenske pesmi in več kot štirideset let povezuje vse Slovence. Njena priljubljenost je tudi pripomogla k dvigu kakovostnega petja med zbori. Revija se iz leta v leto bogati in krepi. To je dokaz, da se zanimanje za Primorsko poje veča ter da je pevska dejavnost razširjena in priljubljena.”

Na tokratni reviji bo nastopilo približno 4400 pevk in pevcev. Kar osem pevskih zborov na Primorski poje sodeluje že od samega začetka: Moški pevski zbor Anton Klančič iz Mirna, Moški pevski zbor Fantje izpod Grmade iz Devina, Moški pevski zbor Dragotin Kette Ilirska Bistrica, Moški pevski zbor Valentin Vodnik iz Doline, Moški pevski zbor Tabor Opčine, Moška pevska skupina Lijak 1883 Vogrsko, Moški pevski zbor Vasilij Mirk Prosek-Kontovel in Moški pevski zbor Fran Venturini iz Domja. Slednji prepeva pod vodstvom Ivana Tavčarja, ki je Primorski poje prav tako zvest že od samega začetka.

Na Zvezi primorskih pevskih zborov so se tudi letos razveselili zborov, ki na Primorski poje sodelujejo prvič. Šesterico novincev sestavljajo: Ženski pevski zbor Zarja iz Sel na Krasu, Dramsko pevska skupina Zarja Društva upokojencev Ajdovščina, Ženska vokalna skupina Flanca iz Kneže, Učiteljski pevski zbor Osnovne šole Pivka, Dekliški zbor Zarja iz Dornberka in Moška vokalna skupina Kvartin iz Nove Gorice.

Naš zborovski vsakdan

Pevska revija, ki bo v petek začela svoj 49. krog, je v primerjavi z drugimi v marsičem drugačna. Še zlasti njen značaj zaznamuje vztrajanje pri odločitvi, da že od samih začetkov ponuja enake možnosti in pogoje tistim zborom, ki dosegajo visoke pevske kriterije, in tistim, ki prepevajo iz drugačnih vzgibov. “Zborovsko petje je za vse starosti. Je za umetnost in za druženje, za strokovno usposobljene glasbenike in za samouke. V tem je njegova moč, zaradi tega ni omejen krožek, temveč široko gibanje. Primorska poje je pristna podoba raznolikega in razvejanega zborovskega sveta,” razmišlja predsednica Zveze cerkvenih pevskih zborov Trst Rossana Paliaga. Pravi, da je Primorska poje ostala taka, kot je želela biti od samega začetka - odprto je sprejemala vse, ki želijo sodelovati. Zato po njeni oceni predstavlja “naš zborovski vsakdan. Odmislimo absolutne kriterije: prepogosto se nas je zbor upokojencev na primer dotaknil zaradi sporočilnosti izraza, mlad in velik zbor pa nas je dolgočasil, ker ni izkoristil svojega potenciala. Primorska poje je kraj relativnih kriterijev, tako rekoč 'lestvice srca', kjer je najboljši tisti, ki na katerikoli način, s tehnično dovršenostjo ali z iskrenim navdušenjem, osmišlja svojo prisotnost na odru”.


Najbolj brano