Obeta se nepredvidljiv razplet

V nedeljo se dejansko začenja nova kolesarska sezona tudi pri nas. Velika nagrada slovenske Istre bo spet postregla z živahnim tekmovalnim utripom in nepredvidljivim razvojem dogodkov.

Lani je o zmagovalcu v Izoli odločal ciljni sprint večje skupine. 
Kako bo letos?

 Foto: Zdravko Primožič/FPA
Lani je o zmagovalcu v Izoli odločal ciljni sprint večje skupine. Kako bo letos?  Foto: Zdravko Primožič/FPA

IZOLA > Vremenski obeti z nizkimi temperaturami in vetrom za kolesarje in gledalce sicer niso najboljši. Uvod v novo sezono v hrvaški Istri je bil preteklo nedeljo prav zimski, kar je med dirko razredčilo karavano kolesarjev. Tokrat naj bi za selekcijo poskrbela tudi razgibana trasa, ki je za tekmovalni začetek leta kar zahtevna. Potemtakem je tudi razplet težko napovedati. Leta 2015 je, denimo, o zmagovalcu odločala peterica ubežnikov, z drugim mestom pa je opozoril nase Primož Roglič, ki je v naslednjih dveh sezonah postavljal nove mejnike slovenskega kolesarstva na največjih dirkah.

Več možnih scenarijev

Predlani je bil scenarij podoben. Vrh je krojila manjša skupinica ubežnikov, ciljni sprint pa je presenetljivo dobil Jure Golčer, ki je bil v preteklosti znan predvsem kot zelo dober hribolazec. Lani je bil razvoj dogodkov spet povsem drugačen. V ciljno ravnino se je pripeljalo več kot 50 kolesarjev, najmočnejše noge pa je imel Italijan Filippo Fortin. Drugo mesto je osvojil Marko Kump, ki je lani v Izoli z Janom Polancem vrtel pedala za priložnostno slovensko reprezentanco. Letos je ne bo, saj ima večina slovenskih kolesarskih zdomcev v najmočnejših ekipah tekmovalni koledar dirk že zaseden. Vseeno bo konkurenca prav spodobna.

Prvo zmago v Izoli bo morda lovil Matej Mugerli. Solkanec je bil že nekajkrat blizu, lani pa je osvojil tretje mesto. V Slovenijo tako kot lani prihaja z avstrijsko ekipo My Bike Stevens, v kateri vrti pedala tudi Ajdovec Andi Bajc. Tudi sicer bo na dirki že po tradiciji številčno močno zastopstvo ekip iz sosednjih Avstrije in Italije, od koder prihaja tudi edina Pro Continental ekipa Wilier Triestina. V Izoli sicer ne bo razvpitega Filippa Pozzata, ki si je s svojo pojavnostjo, spornim kolesarskim pristopom in ne nazadnje tudi uspehi ustvaril prav poseben status v karavani. Z delom ekipe se mudi na etapni dirki v Turčiji, a bo moštvo še vedno dovolj konkurenčno. S spodobnim kolesarskim spričevalom pa se lahko pohvali tudi Jan Barta iz ekipe Elkov, ki bo zastopala češke barve na VN slovenske Istre.

Slovenski izračuni

Sicer pa bo na startu pisano zastopstvo 25 ekip iz 12 držav, med njimi bo tudi pet slovenskih moštev. Najmočnejšo ekipo ima kljub odsotnosti rekonvalescenta Janija Brajkoviča Adria Mobil, kjer se bo moštvenim načrtom podrejal Idrijčan Žiga Grošelj. Njegov mlajši brat Matic Grošelj v ljubljanski ekipi Gusto Xaurum vrti pedala z reprezentančnimi znanci do 23 let, med katerimi izstopata Tadej Pogačar in Žiga Jerman. Oba bi lahko krojila razplet nedeljske dirke v Izoli.

Pri edini primorski ekipi MebloJogi Pro-Concrete si obetajo, da bodo s kakšnim pobegom morda opozorili nase, pri čemer bodo poskušali čim dlje držati stik s kolesarji, ki bodo odločali o končnem zmagovalcu. Z Jako Primožičem in Nikom Čemažarjem se morda kaj več nadejajo v KK Kranj, za katerega vrti pedala nekdanji tekmovalec novogoriškega kluba Luka Čotar. Če ne bo kakšnih vremensko pogojenih sprememb, naj bi prvi kolesarji ciljno črto prečkali predvidoma okrog 16. ure v Cankarjevem drevoredu v Izoli, kjer bo ob 12. uri tudi start dirke. V prvem delu krožne trase čakajo kolesarje trije gorski cilji na Baredih, pri čemer se bodo zapeljali skozi Gažon, Šmarje, Dragonjo, Sečovlje, Lucijo, Strunjan in Izolo, kjer bodo tekmovalci opravili še tri zaključne kroge. V času prehoda kolesarske karavane bodo na trasi dirke tudi (delne) zapore določenih cestnih odsekov.


Najbolj brano