V novi številki Primorskih novic preberite

Visokotehnološki center in evropska gospodarska cona s posebno davčno zakonodajo je zadnja domislica o morebitni izrabi prostora v Vrtojbi. Je to načrt, ki bo prekinil urok? Doslej je bilo mejno območje, ki je po vstopu Slovenije v Schengen ostalo brez pravega namena in smisla, za podjetniške ideje pravi bermudski trikotnik. Utopile so se prav vse: od prve do zadnje.

Doslej je bilo mejno območje, ki  je po vstopu Slovenije v Schengen 
ostalo brez  pravega namena in smisla, za podjetniške  ideje pravi 
bermudski trikotnik.  Foto: Leo Caharija
Doslej je bilo mejno območje, ki je po vstopu Slovenije v Schengen ostalo brez pravega namena in smisla, za podjetniške ideje pravi bermudski trikotnik.  Foto: Leo Caharija

Denar obljubljen, laboratorij ogrožen

Inštitut za oljkarstvo ZRS po lanskem požaru že več mesecev čaka na državni denar, ki bi omogočal nadaljnje delovanje njihovega mednarodno akreditiranega laboratorija. Denar so jim obljubili, ne pa tudi izplačali. Na ZRS so pričakovali, da bodo o interventni pomoči njihovemu inštitutu danes odločali na vladi, a se to ni zgodilo.

Ruski vlagateljici kopni potrpljenje

Projekt Plaza Portorož na območju portoroškega Kaštela, kjer ruska vlagateljica Ekaterina Solomentsova načrtuje trgovski center in garažno hišo, stoji zaradi pridobivanja dovoljenj. Kot zagotavlja njena predstavnica, so vlagateljičini načrti povsem usklajeni s sprejetim prostorskim aktom, birokratskim zapletom pa kljub temu ni videti konca.

Izgubljeni v plakatni vojni

Če bi sodili po ogorčenju občanov, je največji problem v občini velik reklamni pano pred Spodnjo Idrijo. Občina je ena redkih, ki je nameščanje tovrstnih panojev prepovedala, še preden so ti onesnažili Slovenijo. Njena prepoved ne pomeni ničesar, saj gre v pragozdu predpisov, ki urejajo to področje, za ogromen biznis oglaševalcev in soglasodajalcev.

V novo lekarno v Sežani kar z avtomobilom

Ob vhodu v Sežano s smeri Fernetičev, v bližini vulkanizerstva Hrvatič, bodo Kraške lekarne predvidoma že letos začele graditi novo lekarno. Zasnovali so jo z izdajnim mestom za avtomobile, kar je posebnost v slovenskem prostoru, zaposlili pa bodo štiri osebe.

Z naropanim denarjem si je kupil stari avto

Čeprav naj bi iz hranilnice v Postojni v ponedeljek odnesel več kot 20.000 evrov, je bil 30-letni bosanski državljan očitno precej skromen. Z naropanim denarjem si je takoj kupil manjši starejši avto, zanj odštel dobrega tisočaka, preostali denar pa zadržal. To naj bi bila tudi njegova edina korist od ropa, saj so ga že naslednji dan prijeli policisti. Po zaslišanju na sodišču so ga danes poslali v pripor.

“Mislim, da smo upokojenci postavljeni malo na stranski tir”

Janez Sušnik, predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS), rade volje ugodi želji, da bi se fotografiral pred velikim zemljevidom, na katerem so označena vsa upokojenska društva. “Tam se dogaja vse,” izpostavi prispevek društev k temu, da bi bili upokojenci vitalni, čim dlje zdravi in ne bi obsedeli doma. Naloga vrha organizacije je, da se v njihovem imenu bori predvsem za gmotni položaj in dostopno zdravstvo. Sušnik to počne odločno. Številne kritike in nekatere pohvale izreka brez ovinkarjenja, pa naj gre za sindikate, delodajalce, oblastnike ali pokojninski sistem, ki je tu in tam zašel v slepo ulico. Jutri objavljamo intervju z njim.


Najbolj brano