Korupcija? Dajte no mir!

Včeraj se je na dnevnem redu državnega zbora končno znašla novela zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Malo verjetno je, da bo sprejeta še v tem mandatu. Morda je bil to tudi cilj. Vlada, ki se je s programom ukrepov zavezala, da bo spremembe sprejela do konca leta 2015, je to storila z dvema letoma zamude. Menda naj bi bila novela več mesecev v strokovnem in koalicijskem usklajevanju, vprašanje pa je, kdo je z njo sploh zadovoljen.

Vse bolj se zdi, da je boj proti korupciji le parola, s katero se želi zdaj ta in zdaj ona politična opcija priljubiti volilcem. Komisija za preprečevanje korupcije, ki jo že skoraj štiri leta vodi Boris Štefanec, javnosti ni ostala v spominu po kakšnih velikih dosežkih. Ljudje so si še najbolj zapomnili spore med predsednikom in njegovo namestnico, ki je septembra lani, dobra tri leta po imenovanju, odstopila.

Bolj problematično je, da se korupcijske zadeve na kazenskem področju premikajo zelo počasi ali se sploh ne.

Predsednik države Borut Pahor naj bi novega namestnika predsednika KPK imenoval predvidoma do sredine marca. Po prvem neuspešnem razpisu tudi zdaj kakšnega velikega zanimanja ni. Kar je po svoje zgovorno, saj KPK pravega orožja za boj proti korupciji nima in ga tudi po morebitnem sprejetju zakonske novele ne bo imela.

Bolj problematično je, da se korupcijske zadeve na kazenskem področju premikajo zelo počasi ali se sploh ne. Spomnimo se medijskih razkritij o domnevnih koruptivnih ravnanjih v zdravstvu, o spornih nakupih, za katere so papirji obtičali v kakšnih globokih predalih, o (še ne dokazanih) provizijah.

A če v zadnjih dneh poslušate ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc, je največji problem te države, da si osebni zdravniki dovolijo pisati napotnice z oznako zelo hitro, bolnikov pa zdravstvene ustanove ne morejo in ne uspejo obravnavati v roku, ki ga je predpisal zakon, pripravljen v njenem ministrstvu. In zato je po ministričinem mnenju edino pravilno kaznovanje zdravnikov, ki pišejo napotnice. Naj že nehajo s tem, tudi za ceno življenj!

Tudi zaradi takšnih reči so razprave o boju proti korupciji v očeh običajnega smrtnika nesmiselne. Ker se vpraša o integriteti vsakega politika, ki odloča o njegovem življenju, o svetu, v katerem živijo odločevalci. In ob besedi korupcija le zamahne z roko in reče: dajte no mir, saj se ne bo nič spremenilo.


Preberite še


Najbolj brano