Čemu podvodne cevi v Piranu?

Izjemna oseka, ki so ji bili v Piranu priča pred dobrim mesecem, je razkrila, da so na dveh mestih od nabrežja, ki vodi do Punte, proti morju speljane podvodne cevi. Pozanimali smo se, čemu služijo. Izkazalo se je, da prvi dve cevi pripadata restavraciji Pavel 2, cev pod svetilnikom na Punti pa je speljana do kamere Morske biološke postaje.

Cevi, ki sta speljani od restavracije proti morju.  Foto: Primorske novice
Cevi, ki sta speljani od restavracije proti morju.  Foto: Primorske novice

PIRAN > Za cev, ki je speljana pod svetilnikom, smo kmalu dobili pojasnilo, čemu je namenjena. “Kar je prikazano na priloženi fotografiji, je kabel v alkaten cevi, ki povezuje podvodno kamero in računalnik v svetilniškem prostoru,” je na naše poizvedovanje odgovoril dr. Branko Čermelj iz Morske biološke postaje Piran. Kot je razložil, je naravni spomenik rt Madona zaščiten in vanj ni dovoljeno posegati, zato je cev le položena v morje, ob oseki pa tako razgaljena. “Vsako večje neurje s tramontano močno premeče kamne ob obali, da nam kljub zaščiti kabel večkrat poškoduje,” je še omenil in dodal, da si je sliko v živo mogoče ogledati na njihovi spletni strani. Za poizvedbo glede para cevi pod piransko restavracijo Pavel 2 pa smo potrebovali nekoliko več časa. Lastnik restavracije Pavel Lovrečič sprva ni bil dosegljiv, zato smo o ceveh spraševali na piranski občini, na zavodu za varstvo narave in še na direkciji za vode ministrstva za okolje in prostor. “Po vaši fotografiji sodeč gre za nedovoljen poseg, saj na direkcijo za vode ni prispela nobena vloga v zvezi s predmetnim posegom v morje. Obrniti se bo potrebno na pristojno inšpekcijo,” je v odgovor zapisala Verica Vogrinčič, ki na direkciji skrbi za stike z javnostmi.

Kmalu zatem pa se je oglasil tudi lastnik cevi. “To so cevi, ki dovajajo in odvajajo morsko vodo v bazen z jastogi,” je povedal Pavel Lovrečič. Tudi sami smo si ogledali akvarij z omenjenimi morskimi specialitetami. Čudil ga je odgovor direkcije, saj imajo tako urejen akvarij že več kot 40 let, po novi zakonodaji pa je tak način hrambe jastogov celo predpisan.

Pavel Lovrečič,

gostinec:

“To so cevi, ki dovajajo in odvajajo morsko vodo v bazen z jastogi.”


Najbolj brano