V novi številki Primorskih novic preberite

V občinskih javnih zavodih imenovanje direktorjev oziroma ravnateljev ni neposredno v rokah županov, temveč praviloma sveta zavoda, v katerem so predstavniki različnih skupin. Pri javnih podjetjih pa zaradi pomanjkljive pravne ureditve takšne “varovalke” ni, vpliv županov pa je zato (pre)velik. Zadnji zapleti pri imenovanju direktorja Kraškega vodovoda Sežana, za katere so poskrbeli kraško-brkinski župani(je), pa tudi nenadna razrešitev Gašparja Gašparja Mišiča s čela koprske Marjetice, za katero se je odločil koprski župan Boris Popovič, razkrivajo, da imajo župani pri odločanju o poslovodstvu občinskih javnih podjetij v svojih rokah (pre)veliko moč.

V rokah županov je odločitev, kdo bo na čelu javnih podjetij, ki  
upravljajo s pitno vodo, komunalnimi odpadki ... Foto: Tomaž Primožič/FPA
V rokah županov je odločitev, kdo bo na čelu javnih podjetij, ki upravljajo s pitno vodo, komunalnimi odpadki ... Foto: Tomaž Primožič/FPA

Roparski par prijeli v Portorožu

Kar trije od sedmih osumljenih, ki naj bi v zadnjih mesecih sodelovali pri ropanju in ustrahovanju žrtev na območju celjske policijske uprave, so živeli v slovenski Istri. 27-letnega Ljubljančana in mladoletno dekle so policisti v Portorožu prijeli v petek, danes pa so prijeli še 20-letnega srbskega državljana, ki je prav tako živel v Portorožu.

Ko dežuje, je ponekod na promenadi nevarno spolzko

Odkar so konec lanskega poletja s posebnim premazom impregnirali tiskani beton vzdolž Pristaniške ulice in na drugih območjih v Kopru, so nekateri sprehajalci opazili, da so ob dežju površine ponekod nevarno spolzke. Nekaterim je zgolj zdrsnilo, drugi so tudi padli, vsi pa se sprašujejo, kakšen material so nanesli, da morajo zdaj po pločnikih hoditi kot po jajcih.

O stari banki zaupno

Postojnski svetniki so pred napovedano ponovno prodajo stavbe stare banke, za katero bo stečajni upravitelj Epica v kratkem razpisal javno dražbo, to temo obravnavali na zadnji seji, a so zaradi zaščite občinskega interesa točko za javnost zaprli. Odločali so, ali bo občina za stavbo, tokrat po skoraj še enkrat višji ceni, spet uveljavljala predkupno pravico ali ne.

Pivška občina vetrnice podpira

Na Pivškem se poleg vetrnice v bližini vasi Parje obeta še nekaj takih objektov na dveh lokacijah - pod hribom Osojnica in v okolici vasi Volče. Investitorji tam načrtujejo približno 26 vetrnic, takšnih kot že stoji pri Razdrtem. Nekaj jih bo lahko prejemalo tudi državne subvencije za proizvodnjo elektrike. Občina jim je naklonjena.

Direktorja prihajata na postlano

Po naključju sta uspešna in ustvarjalna Kobariški muzej prve svetovne vojne in Tolminski muzej lani istočasno iskala nova direktorja. V Kobariškem muzeju so ga že našli, pričakovati je, da se bodo tolminski občinski svetniki o novem direktorju Tolminskega muzeja odločili na seji 27. februarja.

V Izoli prvi v Sloveniji operirali veliko kilo s pomočjo botoks toksina

Osem ur je trajala zahtevna operacija velike trebušne kile po novi metodi s pomočjo botoks toksina. Prvi v Sloveniji so jo oktobra lani opravili v izolski bolnišnici in moškemu s Primorske po petnajstih letih omogočili spet povrnitev v normalni tok življenja. Kila, ki je rasla, mu je zbujala strah, da lahko umre že ob najmanjši poškodbi trebuha, pa tudi bremen ni smel dvigovati.


Najbolj brano