Nagrade tudi na Primorsko

Slovenska moška članska košarkarska reprezentanca, slovenska moška članska rokometna reprezentanca, kanuist Benjamin Savšek in alpska smučarka Ilka Štuhec so prejemniki Bloudkovih nagrad za leto 2017. Na 52. podelitvi najvišjih državnih priznanj za šport na Brdu pri Kranju so podelili še 11 Bloudkovih plaket.

Bloudkova priznanja v rokah nagrajencev Foto: STA
Bloudkova priznanja v rokah nagrajencev Foto: STA

BRDO PRI KRANJU > Vsi štirje nagrajenci so nagrado prejeli za vrhunski mednarodni dosežek - moška članska košarkarska reprezentanca ga je dosegla z osvojitvijo naslova evropskega prvaka, rokometna reprezentanca z bronom na svetovnem prvenstvu, Benjamin Savšek in Ilka Štuhec pa z naslovom svetovnih prvakov v svojih disciplinah.

Bloudkove plakete so prejeli Darko Butinar, Gorazd Hren, Ema Klinec, Rafko Križman, Matija Krnc, Primož Roglič, Janez Svoljšak, kajak - kanu dvosed Anja Osterman in Špela Ponomarenko Janić, Ljubljanski maraton, Nogometno društvo Gorica in ženska reprezentanca do 23 let v odbojki. Sicer je bilo za nagrado predlaganih skupno 21 kandidatov, za plaketo pa 25 kandidatov.

Darko Butinar je plaketo prejel za življenjsko delo v športu. Zdaj upokojeni profesor ima za sabo 47 let prostovoljnega dela v planinstvu in tri desetletja v vzgojno-izobraževalnih programih. Je dolgoletni član Obalnega planinskega društva. Kajakašici na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman imata za sabo vrhunsko sezono. Na evropskem prvenstvu sta bili v kajakaškem dvojcu na 500 metrov drugi, na svetovnem pa tretji. Nogometno društvo Gorica je že sedem desetletij simbol športnega dogajanja na širšem goriškem območju, na Primorskem in v širšem slovenskem prostoru.

Po mnenju predsednika odbora za podeljevanje Bloudkovih priznanj Miroslava Cerarja je ena temeljnih značilnosti slovenskega športa njegova raznovrstnost. Včasih je po njegovih besedah veljalo, da smo lahko Slovenci zaradi svojih lastnosti uspešni le v individualnih športih, ki zahtevajo veliko napora in vztrajnosti. Vendar pa so zacveteli tudi ekipni športi. Ne le nogomet, kot velja marsikje po svetu, marveč je v Sloveniji zares pognalo na tisoče športnih cvetov, je še dejal predsednik odbora.


Najbolj brano