Uživanje špargljev povezano z rakom na dojki?

Po objavi študije v reviji Nature, ki pravi, da je aspargin morda pripomogel k širjenju agresivne oblike raka dojke pri miših, se je na spletu pojavil kup vprašanj, ali se je treba odpovedati uživanju špargljev, ki vsebujejo to naravno aminokislino.

Aspargin je kemijska spojina, ki jo najdemo v špargljih. Foto: Bogdan Macarol
Aspargin je kemijska spojina, ki jo najdemo v špargljih. Foto: Bogdan Macarol

LONDON > Odgovor je bolj kompleksen, poroča britanski portal Mirror. Prvič, študija je izvedena na miših in razvoj bolezni pri živalih in pri človeku ni nujno enak. Drugič, ni niti potrjeno, da aspargin lahko izzove rak pri miših. Znanstveniki so namreč ugotovili, da ta aminokislina pospešuje širjenje raka in ne da ga povzroča.

Znanstveniki so tako ugotovili, da ko rakave celice lažje proizvajajo aspargin, se rak hitreje širi. Zaenkrat pa še ne vedo, kaj povzroča njegovo proizvodnjo in niti ne poznajo načina, kako jo upočasniti. Ko bodo znanstveniki to ugotovili, bodo lahko ustavili razvoj raka.

Aspargin je kemijska spojina, ki jo najdemo v špargljih in še v nekaterih drugih živilih, ki so bogata s proteini - govedina, perutnina, jajca, riba, mlečni izdelki, krompir, orehi, soja ... Količina aspargina je zelo nizka v sadju in zelenjavi, razen v špargljih, kjer je ta višja.

“Zaenkrat ni dokazov, da omejevanje vnosa nekaterih živil lahko pomaga v boju proti raku. Pomembno je, da se bolniki pred uvedbo kakršnih koli sprememb glede prehrane v času zdravljenja o tem pomenijo s svojim zdravnikom,” pravi Martin Ledwick iz britanskega centra za raziskave raka.


Najbolj brano