Temačna realnost in ljubezen do nubijske glasbe

Po lanskem uspešnem piranskem krstu se Druga godba vrača na morje. 34. edicija mednarodnega festivala, ki občinstvo seznanja in navdušuje z izborom svežih, pestrih in sodobnih globalnih godb, se bo tudi letos začel v Piranu.

Zasedba Dirtmusic bo na piranski uverturi v  Drugo godbo v  Monfortu predstavila novo ploščo.  Foto: Jaka Babnik
Zasedba Dirtmusic bo na piranski uverturi v Drugo godbo v Monfortu predstavila novo ploščo.  Foto: Jaka Babnik

PORTOROŽ > V Monfort med drugim 24. maja prihajata zasedbi Dirtmusic in Alsarah & The Nubatones. Prvo organizatorji napovedujejo kot skupino s “pluralno glasbeno dušo”. Zasedba, pri kateri je glasbeni motor Chris Eckman, se na Drugo godbo vrača po osmih letih; prvič je v preddverju ljubljanskih Križank nastopila ob tuareških mojstrih bluesa, združenih v zasedbi Tamikrest. Dirtmusic v Monfort prihajajo z novim albumom Bu Bir Ruya. Izšel je januarja, zaznamuje pa ga sodelovanje z vizionarjem turške psihadelijeMuratom Ertelom iz zasedbe Baba Zula, ki je pred enajstimi leti pod okriljem festivala Foklest nastopila na koprskem Titovem trgu. Eckman, Ertel, Ümit Adakale in Hugo Race so najnovejšo ploščo posneli v predmestju Istanbula. Kot pravijo, je na ploščo vplivala aktualna politična situacija v svetu, zato je njihova glasba tokrat mračnejša.

Zasedba Alsarah & The Nubatones pa se je rodila iz ljubezni do nubijske glasbe. “Navdahnjeni s pentatonsko glasbeno lestvico Alsarah & The Nubatones pesmi vračanja iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja mešajo z avtorskim materialom in s tradicionalno glasbo centralnega Sudana,” napovedujejo organizatorji, ki kot največjo zvezdo Druge godbe izpostavljajo duo Ibeyi. Sestri Diaz sta postali globalna glasbena senzacija s samosvojo različico elektronskega soula, ki izhaja iz kubanske yoruba tradicije in ostalih afrokubanskih godb. Na Drugi godbi bosta nastopili 25. maja v Kinu Šiška, festival pa se bo po piranski uverturi nadaljeval vse do 26. maja na različnih ljubljanskih prizoriščih.


Najbolj brano