Najtežje je biti preprost

Glasbenik Dare Kaurič, nekdaj znan kot član idrijskega pankerskega benda Kuzle, potem pa skupine Kingston, je pestri beri prireditev v počastitev slovenskega kulturnega praznika dodal predstavitev pesniškega prvenca Z besedami in prsti. Na valentinovo se obeta še literarno-glasbena poslastica. Dare Kaurič, ki se po štirih desetletjih ustvarjanja zdi dober znanec javnosti, utegne marsikoga presenetiti.

Dare Kaurič Foto: Robert Zabukovec
Dare Kaurič Foto: Robert Zabukovec

IDRIJA > Kot vsestranski glasbenik vsem znani Dare Kaurič je svoje pesmi objavljal prej, kot je glasbeno uporno odmeval s pankovskim bendom Kuzle.

Odtlej je napisal zajetno bero skladb in besedil zanje, zase in za svoje bende - zadnja desetletja za Kingstone in tudi za množico drugih popularnih glasbenih zasedb. V pesniškem prvencu Z besedami in prsti prepleta najzgovornejše znane in tudi manj znane pesmi, cvetober iz osebne, še nikoli razgaljene beležnice.

Premore tudi posluh za potrebe ljudi

Za Kauriča velja, da nima posluha samo za glasbo in pero, pač pa tudi za čas in potrebe ljudi. Ker so te različne, je nadvse pestro tudi njegovo ustvarjanje. Svetlobna leta razlike med Kuzlami, njihovimi upornimi besedili, ki so burila Jugoslavijo, in zabavnimi, večno popularnimi Kingstoni, zato ne presenečajo.

Kakopak bi površni poznavalci utegnili vihati nosove nad marsikaterim lahkotnim besedilom popevk, a dejstvo je, da jih prepeva mlado in staro. In da se Kaurič vsakega dela loti z zvrhano mero resnosti in predanosti.

Kuzle so bržčas zakrivile, da so Kauriča nedavno uvrstili v fotografski almanah najpomembnejših glasbenikov nekdanje Jugoslavije. Kitara, ki jo je ob prepevanju igral v kultni pankovski zasedbi, ga spremlja tudi na naslovnici pesniške zbirke, ki jo je pravkar natisnila domača založba Bogataj. Prve ljubezni pač ne pozabiš nikoli in, kot zagotavlja Kaurič sam, panker ostaneš za vedno.

To ne pomeni, da v zbirko ni uvrstil tudi ostalih znanih skladb. “Izbral sem le tiste, ki imajo sporočilo. Nekaj več kot polovico natisnjenih pesmi, pa prvič ponujam v branje,“ je povedal.

Lepo bodo zazvenele na valentinovo

Kauričevsko značilne ironično-satirične ter le tu in tam zgolj ljubezenske pesmi “včasih potrepljajo po rami, drugič potrkajo po čelu in najpogosteje usekajo v srce in možgane in sesujejo do temeljev”, je zapisala recenzentka Milanka Trušnovec. Njegove pesmi nikoli, niti najbolj znane in priljubljene, niso samo refren, je dodal Tomaž Kosmač Kozmo: “Njegova poezija se zdi preprosta, ampak je vse prej kot to. Najtežje je biti preprosto pomenljiv, in Dare to je.”

V knjigi se izbrane pesmi ne vrstijo kronološko, po času nastanka, vendar dodane fotografije predstavijo vso dosedanjo glasbeno pot Dareta Kauriča.

Na valentinovo, v sredo ob 18. uri, bodo pesmi pot med bralce našle tudi s pomočjo dramskih igralcev Metke Pavšič in Igorja Štamulaka ter vsestranskih glasbenikov Roka Šinkovca in Roka Lunačka.


Najbolj brano