Skakalke najbližje vrhu

Močan veter je v nedeljo krojil spored iger, saj so med drugimi disciplinami morali preložiti tudi moški smuk. Ponedeljek pa je za slovensko odpravo tekmovalno zanimiv dan.

Bo Ema Klinec s sotekmovalkami danes popoldne tudi tako dobre 
volje? Foto: STA
Bo Ema Klinec s sotekmovalkami danes popoldne tudi tako dobre volje? Foto: STA

Tekmovalna žirija je moški smuk prestavila na četrtek ob tretji uri zjutraj po srednjeevropskem času. Takrat bodo na startu tudi Boštjan Kline, Martin Čater, Klemen Kosi in Miha Hrobat.

Medtem ko to berete, bosta že vedeli za razplet ženskega veleslaloma, kjer je bila na startu tudi Novogoričanka Ana Bucik, med tihe upe za visoka mesta pa je po zadnjih nastopih sodila tudi najmlajša v ekipi Meta Hrovat. V ženski ekipi so namreč za dvig vzdušja pred začetkom iger poskrbeli dve uvrstitvi na stopničke, po senzacionalnem preboju Ane Bucik iz ozadja na kombinacijski tekmi v Lenzerheideju na istem prizorišču še eno tretje mesto Mete Hrovat v veleslalomu, ki je nato odlično nastopila še na mladinskem svetovnem prvenstvu.

Svoj edini nastop bodo danes v Pjongčangu opravile smučarske skakalke, ki jih realno lahko pričakujemo med deseterico najboljših. Tekma na srednji skakalnici se bo začela ob 13.50. Na zadnjem uradnem treningu so bile sicer nekoliko slabše od pričakovanj. V odsotnosti najboljše na prvih treh skokih, Norvežanke Maren Lundby, sta bili najbolj razpoloženi Japonki Sara Takanashi (103,0 in 106,5 m) in Yuki Ito (103,0). Izmed Slovenk je bila v prvem skoku najboljša Nika Križnar na petem mestu (96 m), v drugem in tretjem pa Ema Klinec. Drugi skok je končala na sedmem mestu (100,0), tretjega pa na petem (94,5).

Slovenski hokejisti pa se pripravljajo na prvo tekmo na turnirju, ki bo v sredo proti ZDA. Navajajo se na korejske razmere, po selitvi v olimpijsko prizorišče pa že redno trenirajo. Tudi tokrat so nameščeni ločeno od preostalih slovenskih športnikov. Prebivajo v obalnem mestu Kangnung, kjer je središče za športe na ledu (hokej, umetnostno in hitrostno drsanje, drsanje na kratke proge), v gorski del prizorišč pa zaidejo redko. Bili so na slavnostnem odprtju, dva dni pred tekmo pa so si prišli pogledat tudi slovensko hišo, ki je sicer za Slovence v gorskem delu postala nekakšno središče za druženje. V obmorskem prizorišču imajo nekoliko prijaznejšo klimo: “Tukaj je res bolj mračno in mrzlo, mi smo imeli zadnje dni sonček in prav prijetno počutje.”


Najbolj brano