Tartinijeva nagrada slikarki Fulviji Zudič

Letošnja prejemnica Tartinijevega priznanja, ki ga občina Piran podeljuje za izjemne dosežke na področju kulture, je likovna umetnica in gonilna sila piranske Skupnosti Italijanov Fulvia Zudič.

 Foto: Martin Bobič
Foto: Martin Bobič

PIRAN > Žirija je v utemeljitvi zapisala, da se v delu letošnje nagrajenke Fulvie Zudič odraža ljubezen močna povezanost z rodno zemljo ter običaji, ki se prenašajo iz roda v rod: “Številne njene slike o govorijo o Sečovljah, očarljivih solinah, o Piranu, njegovih trgih in ulicah ter o arhitekturnih detajlih, ki jih lahko opazijo le vešče oči umetnice, ki ljubi svoj kraj. Fulvia uspeva predstaviti ambiente in spomin nanje s podajanjem podob, ki so brezčasne, a natančne in realizirane z navdihom ter poudarkom na barvi in podrobnostih.”

Zudičevi so nagrado podelili na predvečer kulturnega praznika v portoroškem Avditoriju. Na prireditvi Vsi izrazi kulture, ki jo je režirala Mojka Mehora Lavrič, je obiskovalce kot slavnostni govornik nagovoril pisatelj Tone Partljič. Poudaril je, da smo Slovenci kulturno izjemno osveščen narod, na kar bi morali biti ponosni. Piranski župan Peter Bossman je občane pozval: “Odprite svoja srca kulturi. Naša življenja bodo bogatejša. Berimo, pojmo, slikajmo, zaplešimo … sprostimo svojo ustvarjalnost, pogovarjajmo se o kulturi …. predvsem pa bodimo kulturni ljudje. Bistvo demokracije, ki smo si jo izborili, ni samo v volitvah, temveč predvsem v spoštovanju sočloveka, njegove posebnosti, drugačnosti in dostojanstva.”

Večer je povezovala Nina Šegš, prireditev pa so sooblikovali Jerica Mrzel, Društvo baletnih umetnikov Slovenije, Siniša Bukinac, En big band in Žiga Rustja, MePZ Sveta Lucija, Glasbena šola Koper – podružnica Piran, Valentina Šestanj, FlipCapris, Gledališka skupina Flip piran, Plesna skupina Metulj in Gimnazija Antonio Sema Piran.


Najbolj brano