Samospoštovanje in imunski sistem

Po boksarju Dejanu Zavcu v Središče Rotunda prihajajo psihologinja v vrtcu Ursula Obreza in specialist klinične psihologije Aleksander Zadel ter publicist Miha Mazzini. Sestavili bodo cikel pogovorov, ki so vse bolj obiskani in po katerih Središče Rotunda vse bolj slovi.

V Središču Rotunda so gostili številne strokovnjake ter dali prostor istrskim ustvarjalcem, ki skušajo v naše okolje vplesti svoje projekte. Foto: Središče Rotunda
V Središču Rotunda so gostili številne strokovnjake ter dali prostor istrskim ustvarjalcem, ki skušajo v naše okolje vplesti svoje projekte. Foto: Središče Rotunda

KOPER > Središče Rotunda, ki se je v 15 letih delovanja uveljavilo kot pomembna izobraževalna institucija v Istri, se je s predavanji še bolj povezalo z okoljem. Tam so svoje izkušnje in znanja, denimo, delili Manca Košir, Alenka Rebula, Zoran Milivojević in Viljem Ščuka.

V novo sezono so vstopili z Dejanom Zavcem, boksarjem, nekdanjim svetovnim prvakom, ki je spregovoril, da pot uspeha ne sme biti idealna. S svojimi raziskavami in pogledi na razvoj otrok mu je blizu naslednja predavateljica, psihologinja za otroke Ursula Obreza. V Središču Rotunda bo nastopila v četrtek, 15. februarja, in odpirala obzorja z razmišljanjem, da je zdravo samospoštovanje otroka njegov temeljni imunski sistem.

Starš se spreminja

“Kaj lahko kot starši pri sebi zastavimo drugače, da lahko svoje otroke bolje podpremo?” bo svoje predavanje prihodnji četrtek začela psihologinja Ursula Obreza.

Ursula Obreza je Primorka, ki je zaposlena v enem ljubljanskih vrtcev, o samospoštovanju pa pove, da se gradi od ranega otroštva naprej. “Kaj lahko kot starši pri sebi zastavimo drugače, da lahko svoje otroke bolje podpremo?” je o predavanju za naš časnik povedala psihologinja za otroke. Razvoj samospoštovanja ne poteka vzporedno z razvojem samozavesti, saj gre za dva ločena sistema in pohvala, ki krepi samozavest, ne vpliva tudi na oblikovanje samospoštovanja. To je namreč povezano z osebno odgovornostjo človeka.

Z nemalo izzivi se je v 15 letih soočalo tudi Središče Rotunda in njen sedaj edini ustanovitelj Bojan Mevlja: “Prilagajamo se času, v katerem živimo. Postali smo vodilni partner Lokalne akcijske skupine (LAS) Istra. Takšno delo nam je pisano na kožo, saj bomo povezovali ljudi in njihove ideje, zlasti na podeželju.”

LAS Istre ima 130 članov, s skupnim nastopanjem pa so namenjeni uresničiti Strategijo lokalnega razvoja in pridobivanje denarja za izvajanje operacij, in sicer iz kar treh evropskih skladov.

Letos Središče Rotunda nadaljuje s projektom Start-up Koper, v katerem so se povezali s Kulturnim izobraževalnim društvom Pina, koprskim Zavodom za zaposlovanje, Centrom mladih Koper in Regionalnim razvojnim centrom Koper. Zgodba se bo vrtela okoli novih tehnologij, ki lahko vplivajo na podjetništvo, na primer blockchain aplikacijah. Še sveža pa je akreditacija Evropske prostovoljne službe, kar jim daje pravico, da sprejemajo ali po Evropi pošiljajo mlade prostovoljce.


Najbolj brano