Na nekaterih prizoriščih tudi že slovenski uspehi

Najboljši zimski športniki na svetu bodo na olimpijskih igrah tekmovali na 13 prizoriščih. Približno tako kot v Sočiju pred štirimi leti so ta razdeljena na dva dela. Eden bo gorski, kjer bodo tekmovali na smučeh, deskah in saneh, drugi pa obmorski, kjer stojijo dvorane za hokej in drsanje.

 Foto: infografika Ajda Bevc
Foto: infografika Ajda Bevc

Najboljši zimski športniki na svetu bodo tekmovali na 13 prizoriščih. Približno tako kot v Sočiju pred štirimi leti, so ta razdeljena na dva dela. Za razliko od Sočija pa je glavni stadion v gorskem delu regije, kjer bo uradno odprtje. Šest objektov je povsem novih, preostali pa so prenovljeni in pripravljeni za tekmovanje.

Olimpijski stadion Pjongčang

Odprtje in zaprtje olimpijskih iger je bilo sprva načrtovano na stadionu v letovišču Alphensia, a so si prireditelji premislili in zgradili večji objekt, ki bo sprejel 35.000 gledalcev. Olimpijski stadion v Pjongčangu je peterokrake oblike, razprostira se na 80.000 kvadratnih metrih. Gradnjo so končali šele septembra 2017 in je zadnji zgrajeni objekt olimpijskih iger. V njegovi soseščini bo prostor za sprejeme, na katerem bodo podeljevali kolajne, v bližini so tudi trgovine in restavracije.

Biatlonski center Alpensia

Center so zgradili leta 1995. Leta 1999 so tu potekale azijske igre, leta 2008 so na njem gostili tekme svetovnega pokala, leto pozneje je bilo tu tudi svetovno prvenstvo, na katerem je kolajno presenetljivo osvojila Teja Gregorin. Leta 2013 je prenovljeno prizorišče služilo za potrebe specialne olimpijade. Širina proge je osem metrov, dolžine kroga so različne, nadmorska razlika je 47 metrov. Najnižja točka je na 746, najvišja pa na 796 metrih. Stadion sprejme 7500 gledalcev, 4500 je sedežev, 3000 gledalcev pa si tekme lahko ogleda stoje.

Tekaški center Alpensia

Le streljaj od biatlonskega centra je prizorišče smučarskih tekov. Kapaciteta stadiona je enaka kot pri biatlonskem centru, podobne so tudi druge karakteristike proge. Sedem metrov višja je razlika v nadmorski višini, ki jo bodo morali premagovati tekmovalci. Tudi tu so že bile tekme svetovnega pokala, tudi s slovenskim uspehom. Lani je sprint v nekoliko okrnjeni konkurenci dobila Anamarija Lampič. Poleg tekačev si bodo na igrah proge lastili tudi nordijski kombinatorci.

Skakalni center Alpensia

V letovišču Alphensia so tudi skakalnice. Skupno jih je pet, dve bodo uporabili za tekme. Večja naprava ima kritično točko pri 125, srednja pri 98 metrih. Zgradili so ju leta 2008, leto pozneje so bile tu tekme celinskega pokala, enako leta 2011 in leta 2016, vsi najboljši pa so imeli generalko lani. Slovenci v svetovnem pokalu niso bili povsem pri vrhu, je pa Anže Lanišek s skokom 137,5 metra postavil rekord skakalnice, ki si ga lasti skupaj z Nemcem Andreasom Leyhejem. Tekmo na veliki skakalnici je dobil Avstrijec Stefan Kraft, na mali pa je bil najboljši Poljak Maciej Kot. Ema Klinec je bila na ženski tekmi tretja. Slovenija ima tri zmage v kontinentalnem pokalu, leta 2011 je obe tekmi dobil Matjaž Pungertar, leta 2016 pa eno Rok Justin. Na stadionu bo tekmovalce lahko pozdravilo 8500 gledalcev, na njem je 6300 sedežev in 2200 stojišč.

Bob, skeleton, sankanje

Na površini 177.000 kvadratnih metrov se razteza moderna steza za bob, skeleton in sankanje. Dolga je nekaj več kot dva kilometra in široka 140 centimetrov, njen start je na višini 940, cilj pa na 800 metrih. Graditi so jo začeli marca 2014, zgradili pa šele konec leta 2016. Prve preizkušnje je prestala na začetku lanskega leta s tekmami svetovnega pokala. Stala je nekaj več kot 114 milijonov ameriških dolarjev. Ob njej bo mesto za 7000 gledalcev, le 1000 bo sedežev.

Center alpskega smučanja

Eno od dveh tekmovališč alpskih smučarjev bo Džongson. Tu bodo tekmovali specialisti za hitre discipline v superveleslalomu in smuku. Progo, ki leži ob vznožju gore Garivang, cilj je v vasici Bukpeong, so odprli januarja 2016, ko sta bili na sporedu tekmi svetovnega pokala. Smuk je dobil Norvežan Kjetil Jansrud, superveleslalom Švicar Carlo Janka, leto pozneje pa so progo spoznale še ženske. Na obeh tekmah je bil vrstni red enak, obe je dobila Italijanka Sofia Goggia pred Američanko Linsay Vonn in Slovenko Ilko Štuhec, ki pa na olimpijskih igrah zaradi poškodbe ne bo tekmovala. Moška proga bo dolga 2852 metrov, začela se bo na 1370 metrih nadmorske višine, končala pa na 545 metrih. Ženska proga, njen start bo nižje od moškega, bo dolga 2499 metrov. V ciljni areni bo prostora za 6500 gledalcev, na voljo bo 3600 sedežev in 2900 stojišč. Poleg obeh hitrih disciplin bo v tem centru tudi alpska kombinacija, vključno s slalomom.

Drugo prizorišče tekem alpskih smučarjev bo Jongpjong. Tu bodo tekmovali v slalomu, veleslalomu in na ekipni tekmi. Karavana se je tu ustavila že leta 1998. Dve leti pozneje pa je prav tu svoj največji uspeh v svetovnem pokalu z zmago v slalomu zabeležil Mitja Kunc. Start moškega veleslaloma bo na nadmorski višini 1408 metrov, ženskega pa na 1368 metrov. Tekme tehničnih disciplin bo lahko spremljalo 6000 ljudi - 2500 bo sedežev, 3500 pa stojišč.

Snežni park Phoenix

Tekmovališče smučarjev prostega sloga in deskarjev bo ob vznožju gore Taegisan v vasici Bekonpori. Snežni park ima 22 smučarskih prog, dvanajst jih je registriranih za tekmovanja. Ima tudi sodobne proge za tekmovanja v snežnem parku in žlebu. Ker so tekme v akrobatskih disciplinah smučanja in deskanja v Aziji zelo priljubljena, so pripravili tudi mogočne tribune, ki bodo sprejele kar 18.000 ljudi.

Hokejski center Kangnung

Hokejisti, med njimi bodo tudi Slovenci, se bodo za zmage borili v hokejskem centru Kangnung. Dvorana, ki so jo začeli graditi leta 2014, končali pa marca 2017, je v obmorskem mestu Kangnung, sprejme pa 10.000 gledalcev. Gradnja je stala 90 milijonov ameriških dolarjev.

Curling

Dvorana Kangnung Gymnasium je edini objekt v mestu, ki je stal že pred kandidaturo za olimpijske igre. Večnamensko dvorano so na azijskih igrah leta 1999 uporabljali hokejisti, leta 2009 je gostila svetovno prvenstvo v curlingu, leta 2017 pa mladinsko prvenstvo. Ima 3500 sedežev, pred igrami so jo deloma prenovili.

Hitrostni drsalci

Hitrostni drsalci bodo tekmovali v novi dvorani z imenom Kangnung Oval, ki je krst doživela s svetovnim prvenstvom na začetku leta 2017. Tekme v hitrostnem drsanju si bo lahko ogledalo 8000 ljudi.

Ledena dvorana

V ledeni dvorani Kangnung bodo tekmovali umetnostni in hitrostni drsalci na kratkih progah. Sodobna dvorana sprejme 12.000 gledalcev, v njej sta dve ledeni ploskvi, površine 60x30 metrov. Stala je 85 milijonov ameriških dolarjev, odprli so jo leta 2016. Po olimpijskih igrah bo namenjena rekreativcem.

Hokejski center Koandong

Dekleta bodo hokejske tekme igrala v centru Koangdongu (dvorani katoliške univerze). Za ZOI so dvorano popolnoma prenovili, sprejela pa bo 6000 ljudi. Po igrah jo bodo namenili za potrebe univerze.


Najbolj brano