Osredkar potopil Italijane

Slovenska reprezentanca v dvoranskem nogometu je v razprodanih Stožicah z dvema goloma kapetana Igorja Osredkarja premagala Italijo in bo danes ob 21. uri v četrtfinalu evropskega prvenstva v Ljubljani igrala z Rusijo.

Osrednji junak tekme v Stožicah je kapetan Igor Osredkar, ki 
so se ga gostje lotevali tudi z ostrejšimi prijemi. Foto: STA
Osrednji junak tekme v Stožicah je kapetan Igor Osredkar, ki so se ga gostje lotevali tudi z ostrejšimi prijemi. Foto: STA

LJUBLJANA > Slovenska reprezentanca v dvoranskem nogometu je po letu 2014 še drugič premagala nekdanjo evropsko prvakinjo Italijo in zasedla prvo mesto v skupini A.

Junak tekme je bil kapetan, član hrvaške ekipe Novo Vrijeme, 31-letni Ljubljančan Igor Osredkar. Čeprav je steber obrambe, je pretekel največ. S hitrim vključevanjem v napad in hladnokrvno učinkovitostjo je dvakratni strelec v drugem polčasu rešil Slovence iz izgubljenega položaja. Italijani so namreč hitro prevzeli vodstvo, ki nam je zapiralo pot v četrtfinale. Dolgo so ga branili in grozili s številnimi streli od daleč.

Slovenija : Italija 2:1 (0:1)

Dvorana Stožice, gledalcev 10.342 sodnika Gallardo in Martinez Flores (oba Špa); strelca - 0:1 Honorio (4), 1:1 Osredkar (31), 2:1 Osredkar (39).

Slovenija: Puškar, Mordej, Čujec, Osredkar, Fetić, Sever, Bizjak, Širok, Totošković, Turk, Vrhovec, Štendler, Čeh, Fideršek. Selektor: Andrej Dobovičnik.

Italija: Mammarella, Ercolessi, Fortino, Honorio, Merlim, Miarelli, Romano, De Luca, De Oliveira, Fusari, Fortini, Murilo, Baron, Calderolli.

Rumeni kartoni: Čeh, Fideršek, Vrhovec; Ercolessi, Merlim, Romano, Calderolli.

K preobratu je veliko prispeval tudi tolminski nogometaš Dobovca Kristjan Čujec. Z višino, močjo in drznostjo se je v umazanem rokoborskem delu tekme brez težav kosal z Italijani. Marsikdaj je nase potegnil dva igralca in odpiral prostor drugim. Večkrat je nevarno streljal, v zadnjih trenutkih tekme pa je s požrtvovalnim poletom s telesom zaustavil italijanski strel za izenačenje.

Preostala Primorca, Anže Širok (Oplast) in Tilen Štendler (ASD Prata C 5) nista dobila priložnosti za igro. Morda se bo za kakšno minuto ponudila v današnjem četrtfinalu z Rusi, ki so v soboto za drugo mesto v skupini B remizirali s Kazahstanci in bržkone varčevali z močmi. Velik slovenski problem bo regeneracija, saj ima selektor Andrej Dobovičnik na voljo le sedem izkušenih igralcev najvišje ravni.

Ostali izidi in spored

skupina A - Slovenija : Italija 2:1; vrstni red - 1. Slovenija 42. Srbija 23. Italija 1 ; B - Kazahstan : Rusija 1:1; vrstni red - Kazahstan 4, Rusija 2, Poljska 1; C - Romunija : Ukrajina 2:3, Ukrajina : Portugalska (včeraj); D - Francija : Azerbajdžan 3:5, Azerbajdžan : Španija (včeraj); četrtfinale, danes - Srbija : Kazahstan (18), Slovenija : Rusija (21).

Slovenci so začeli ofenzivno, Italijani pa so se trudili zadrževati igro na sredini, čakajoč na napake in protinapade. Tovrstno priložnost so dočakali v četrti minuti, ko je naturalizirani Brazilec Humberto Honorio ostal skupaj z Mariborčanom Matejem Fiderškom sam na naši polovici. Fideršek je bil premalo odločen, Italijan pa je odprt prostor za strel natančno izkoristil.

Naši fantje so ob spodbudi polnih tribun skušali potisniti goste pred njihov gol. Nekajkrat jim je uspelo, vendar pa so si štiri minute pred odmorom nabrali že pet prekrškov. Grozil jim je kazenski strel. Zagato so rešili z vratarjem v polju in s posestjo žoge na italijanski polovici.

Reprezentanca Rusije je stalni udeleženec zaključnih turnirjev evropskega prvenstva. Leta 1999 je bila prvak, na prejšnjem EP pa podprvak. Je tudi aktualni svetovni podprvak. Skoraj vsi reprezentanti igrajo v bogatih sibirskih klubih, okrepitvi pa sta naturalizirana Brazilca Eder Lima in član Benfice Robinho.

Drugi polčas je bil precej bolj bojevit, slovenski navijači pa so to pospremili z gromko zvočno kuliso iz skoraj 11.000 grl. Ostri dvoboji, prekrški in streli so se vrstili na obeh straneh. Oba vratarja sta imela precej dela. Ko je sredi drugega polčasa slovenska prva postava tekaško nekoliko padla in so postali Italijani nevarnejši, je sledil preobrat. Slabo podajo Italijanov je prestregel Fideršek. Pobegnil je po levem boku in podal na drugo vratnico, kamor je ekspresno iz obrambe pritekel Osredkar in zadel nebranjen del mreže. Slovenci so bili s tem vsaj drugi v skupini in v četrtfinalu, a pričakovanje konca se je za izmučene fante še zelo vleklo.

Italijani so dokazovali tehnično premoč, Slovenci pa so kritične situacije ob izgubljeni posesti žoge reševali s požrtvovalnim prevzemanjem, z metanjem pod noge, objemanjem in še čim. Gostje so oblegali našo polovico z vratarjem v polju. Gol je visel v zraku, ko je zbrani in hitri Osredkar prestregel italijansko podajo in sam stekel na nasprotno polovico in neubranljivo zadel. Zadnja minuta je bila dolga. Tik pred koncem je izenačenje preprečil vratar Dobovca Damir Puškar in dvorana je eksplodirala od navdušenja.

Med najbolj navdušenimi navijači je bil tudi nekdanji član Gorice Nenad Protega: “V drugem polčasu so se fantje otresli psihičnih bremen in odigrali odličnih zadnjih deset minut tekme. Vse je mogoče” Slovenija bo danes drugič v zgodovini igrala v četrtfinalu, Italijani po bodo EP gledali le še v TV prenosih.


Najbolj brano