Sneg ponoči lomil drevje po vsej državi

Zaradi obilne snežne pošiljke so se ponoči po vsej državi podrla številna drevesa, ki so ovirala promet in ogrožala hiše. Delavci dežurnih služb so bili vso noč na terenu, polne roke dela so imeli tudi elektro delavci. Razmere se še ne umirjajo. Zjutraj je po skoraj vsej državi spet začelo močneje snežiti, najmočneje na Postojnskem.

 Obilna snežna pošiljka je pobelila dobršen del Slovenije. Foto: Maksimiljana Ipavec
Obilna snežna pošiljka je pobelila dobršen del Slovenije. Foto: Maksimiljana Ipavec

LJUBLJANA > S ceste Hotič-Jesenje v občini Litija so nekaj pred četrto uro zjutraj gasilci odstranili kar 15 podrtih dreves in očistili cestišče, so sporočili iz Uprave za zaščito in reševanje.

O večjem številu podrtih drevesih, ki so padla na cestišče in ovirala promet, poročajo tudi iz občin Sevnica, Krško, Brežice, Bohinj, Kranj, Velike Lašče, Ljubljana, Šmartno pri Litiji, Dol pri Ljubljani, Črnomelj, Škocjan, Metlika, Žužemberk, Trebnje, Novo mesto, Mirna, Dolenjske Toplice, Šentjernej, Pivka, Trbovlje, Ilirska Bistrica, Hrpelje - Kozina, Majšperk, Dravograd, Prevalje in Kidričevo. Odstranili so jih dežurni gasilci in delavci cestnih podjetij.

Zaradi obilnega sneženja je trenutno 1829 odjemalcev Elektra Primorske brez električne energije. Največ na območju Ilirske Bistrice, Kozine in nekaj na Sežanskem. Težave imajo tudi na območju Cerknega in Idrije ter na Bovškem (Log pod Mangrtom, Plužna). Na Goriškem so brez električne energije odjemalci na območju Čepovana in Lokovca. Vse razpoložljive ekipe Elektra Primorska so na terenu in se trudijo čim prej odpraviti vse težave, so sporočili.

Okoli 4.30 je na cesti med Ribnico in Pivko drevo padlo čez cesto in na osebno vozilo. Poškodovanih ni bilo. Podrto drevo, ki se je naslonilo na osebno vozilo, so gasilci odstranili tudi v ulici Kneza Koclja v Ljubljani.

V Veliki Varnici v občini Videm se je včeraj drevo podrlo na električne vodnike. Prav tako je v naselju Lokve v občini Črnomelj nekaj pred 1. uro ponoči drevo padlo na električne vodnike, ki so obviseli nad cesto Črnomelj-Semič. Posredovali so dežurni delavci Elektra Ljubljana.

Agencija za okolje za danes napoveduje oblačno vreme z občasnim sneženjem, ki bo pogostejše v južni polovici Slovenije. Padavine bodo popoldne slabele in do večera večinoma ponehale.

Nekaj pred 23. uro je do izpada električne energije prišlo v več naseljih in delu mesta Ilirska Bistrica. Brez električne energije je ostalo okrog 3700 odjemnih mest, dežurne ekipe okvaro še odpravljajo. Z okvarami se elektro delavci spopadajo tudi na območju občin Hrastnik, Trbovlje in Zagorje ob Savi.

Do prekinitve oskrbe z električno energijo je v petek zvečer prišlo tudi v Trebči vasi in okoliških vaseh v občini Žužemberk ter v Vinici in okoliških vaseh v občini Črnomelj.

Nekaj pred polnočjo je večje drevo zaradi snega in vetra padlo na elektro in telefonske vodnike v naselju Senožeče v občini Divača. Poškodovan je del ostrešja in nosilna konzola na stanovanjski hiši. Okoli 30 kvadratnih metrov strešne kritine pa sta poškodovali drevesi, ki sta ob 4.30 na Spodnji Kapli v občini Podvelka padli na stanovanjsko hišo.


Najbolj brano