Meta Fajdiga je nastopila tudi v Coroninijevem dvorcu

Šestindvajsetletna Meta Fajdiga iz Lož pri Vipavi zaključuje klavirski študij v Švici. Solistični magisterij, ki ga opravlja v razredu prof. Konstantina Šerbakova na Visoki šoli za umetnost v Zürichu, je tik pred koncem zaokrožila s slovensko koncertno turnejo, med katero je pred dnevi nastopila tudi v Coroninijevem dvorcu v Šempetru pri Gorici.

 Foto: Mateja Pelikan
Foto: Mateja Pelikan

ŠEMPETER > Gostja cikla Zvoki mladosti Glasbene šole Nova Gorica je bila v sodelovanju z Zvezo Glasbene mladine Slovenije.

Večkrat nagrajena pianistka Meta Fajdiga je s klavirjem začela v razredu prof. Helene Plesničar na Glasbeni šoli Vinka Vodopivca v Ajdovščini, po diplomi na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Tatjani Ognjanovič pa se je poslovila od domačih krajev in šla v tujino. Prejela pa je tudi Prešernovo nagrado Akademije za glasbo Ljubljana.

Program, s katerim se je predstavila v Šempetru, je bil oblikovan po “zapovedih” Zveze Glasbene mladine Slovenije, kjer dajejo poudarek glasbi 20. stoletja in slovenskemu skladateljskemu ustvarjanju. Meta Fajdiga je v program vključila ruskega skladatelja in klavirskega virtuoza Sergeja Prokofjeva in njegovi klavirski zbirki Sarkazmi, op. 17 in Mimobežnosti, op. 22. Med domačimi je izbrala cikel skladb Ekspresije Vilka Ukmarja, kot kontrast glasbeni estetiki 20. stoletja pa je zazvenela Sonata v c-molu Josepha Haydna, klasicističnega avstrijskega skladatelja.


Najbolj brano