Vsega je kriv James Bond

Luka Fonda je plezalec, trener, fotograf, podjetnik in adrenalinski navdušenec. Tudi zaradi njega in njegovega dela športno plezanje v Sloveniji doživlja pravi razcvet. Na zadnjih Premikih se je s Fondo pogovarjala Helena Čehovin Gerželj, pridružila pa se jima je tudi Mina Markovič, Lukova partnerka in vrhunska športna plezalka.

Helena Čehovin Gerželj, Luka Fonda in Mina Markovič na zadnjih Premikih v Kosovelovi sobi.

 Foto: Petra Mezinec
Helena Čehovin Gerželj, Luka Fonda in Mina Markovič na zadnjih Premikih v Kosovelovi sobi.  Foto: Petra Mezinec

SEŽANA > Aprila lani je Luka Fonda odprl plezalni center v Kopru, največji center za balvansko plezanje v Sloveniji. Pred tem je odprl plezalni center v Sežani.

Na prvi sestanek je zbežal skozi okno

Še dolgo pred tem pa se je ljubezen do plezanja nekje morala roditi. “Na šoli sem videl plakat za tečaj plezanja pri Marjanu Oleniku. Na njem je bila silhueta plezalca po vrvi. Spominjala me je na Jamesa Bonda in zanimalo me je, kako bi se bilo spusti po vrvi,” se začetkov spominja Luka Fonda. Starši ga na prvi sestanek niso pustili, ker so se bali nevarnosti. Zato je nanj zbežal skozi okno.

To so bili začetki. Takrat športno plezanje v Sloveniji in tudi v Evropi še ni bilo dobro razvito, danes pa velja za enega najhitreje rastočih športov. Del zaslug za popularizacijo športa v Sloveniji gotovo nosi tudi Fonda. “Plezanje je dostopno, potrebuješ le plezalke. Z gradnjo sten je vse več možnosti za plezanje, ljudje pa so tudi ugotovili, da to ni nevaren šport,” razmišlja Fonda in poudari, da plezanje ni le vrhunski šport, ampak tudi dobra rekreacija, lahko pomaga pri rehabilitaciji, se dopolnjuje s potovanji in podobno.

S prvimi fotografijami ni bil zadovoljen

Fonda pa ni le plezalec, ampak tudi fotograf. Tudi tu je uspel svoje veselje in strast spremeniti v priložnosti. Začelo se je leta 1996, ko je prvič potoval v Združene države Amerike. “Oče mi je posodil fotoaparat Zenit. Ogromno sem fotografiral, potem pa sem prišel domov in bil razočaran nad kakovostjo fotografij. Odločil sem se, da bom drugič bolje opravil,” se spominja.

Očitno mu je uspelo, saj danes sodeluje z velikani, kot sta Red Bull in Adidas. Ob vseh opravkih in obveznosti ni čudno, da mu časa za plezanje v steni skorajda zmanjkuje. Urnik je v prihajajoči sezoni še posebej naporen zaradi priprav na olimpijske igre. V Tokiu se bodo namreč prvič pomerili tudi športni plezalci, Fonda pa je eden od treh trenerjev reprezentance.

Vse discipline za en komplet medalj

“Odkar je plezanje dobilo status olimpijskega športa, se je veliko spremenilo. Več je pozornosti medijev in rezultati bolj odmevajo,” je pojasnila Mina Markovič.

Dobra priložnost za slovenske plezalce, ki so že dve leti zapored prvi v pokalu narodov? Ne nujno. Športno plezanje je sestavljeno iz treh disciplin, iz balvanskega, težavnostnega in hitrostnega plezanja. V Sloveniji so pogoji za trening prve discipline dobri, za trening druge klavrni, možnosti za trening tretje discipline pa sploh ni, je kritičen Luka Fonda. V Tokiu pa se bodo vsi športni plezalci pomerili za en komplet medalj.


Najbolj brano