Brez sreče tudi pri žrebu

Slovenskim rokometašem Zagreb ni prinesel sreče. Ne v prvem skupinskem delu evropskega prvenstva, ki se je z velikim finalom končalo sinoči, ne v sobotnem žrebu kvalifikacij za svetovno prvenstvo, v katerih se bodo junija pomerili s starimi znanci Madžari.

Slovenski rokometaši se bodo junija za svetovno prvenstvo 
pomerili z Madžari.  Foto: Nebojsa Tejic
Slovenski rokometaši se bodo junija za svetovno prvenstvo pomerili z Madžari.  Foto: Nebojsa Tejic

ZAGREB > Slovenska odprava na žrebu v hrvaški prestolnici ni imela posebnega razloga za zadovoljstvo. Prav nasprotno. Madžari so ob Rusih sodili med nezaželene tekmece iz drugega bobna, kjer so bile bistveno ugodnejše opcije. Z Madžari sicer že imamo dve dokaj sveži izkušnji iz kvalifikacij za svetovno prvenstvo (SP). Izkupiček je polovičen. Prvič so se veselili Madžari. Vzhodni sosedi so bili v dveh izločilnih dvobojih uspešnejši za gol in tako zaigrali na SP leta 2011. Štiri leta kasneje so se jim slovenski rokometaši oddolžili in šli v Katar.

Na obeh izločilnih obračunih se je napredovanja veselila ekipa, ki je povratni dvoboj odigrala doma. V Zagrebu je žreb določil, da bo prva tekma med 8. in 10. junijem v Sloveniji (verjetno prizorišče je Koper), povratna pa med 12. in 14. junijem na Madžarskem. Sicer pa zaporedje tekem ne pomeni nujno primerjalne prednosti. Slovenski rokometaši so pod taktirko Veselina Vujovića pred dvema letoma na krilih preboja na olimpijske igre izločili Norveško, potem ko so prvi dvoboj odigrali pred domačimi gledalci. Kakorkoli, odločitev bo padla na Madžarskem, kjer slovenske rokometaše gotovo čaka vroč sprejem.

Preostali pari kvalifikacij za svetovno prvenstvo - Srbija : Portugalska, Litva : Islandija, Češka : Rusija, Belorusija : Avstrija, Makedonija : Romunija, Nizozemska Španija/Švedska, Hrvaška, Črna gora, Norveška : BiH/Švica.

Resda je 3000 madžarskih privržencev, ki so spremljali reprezentanco na evropskem prvenstvu, razočaranih zapustilo Varaždin že po prvem skupinskem delu in treh porazih. Zadnji s Čehi, ki so razblinili madžarske upe, je bil šokanten. Vratar Veszprema Roland Mikler je sicer zbral solidnih deset obramb, njegov klubski soigralec, ki je med letoma 2012 in 2014 branil barve Celja, Mate Lekai, pa je zabil devet golov. Ni pomagalo. Madžare je s 14 zadetki razbil Ondrej Zdrahala.

Še lani so naši vzhodni sosedi lahko računali na Lazsla Nagya, ki je s topovskim strelom odpiral tekmečeve obrambe. Po reprezentančnem slovesu madžarskega velikana pa je moral novi selektor Ljubomir Vranješ poiskati nove rešitve. Nekdanjemu članu zlatega švedskega rodu so zaupali tako vodenje Veszprema, ki naj bi ga naposled popeljal na evropski prestol, kot tudi madžarsko izbrano vrsto. Na prvem reprezentančnem izpitu je padel, kar pa pomeni, da bodo Madžari junija še bolj nevarni. Izločilni dvoboj s Slovenijo bo namreč imel tudi (olimpijsko) težo. SP prihodnje leto bo glavno sito za igre v Tokiu. Madžarov v Riu, kjer so se slovenski rokometaši prebili do četrtfinala, ni bilo, Zato pa so bili na igrah v Londonu leta 2012 polfinalisti, lani na SP pa po presenetljivi zmagi nad olimpijskimi prvaki Danci četrtfinalisti. V vsakem primeru bodo nevaren tekmec. Da bi se v primeru morebitnega spodrsljaja nadejali posebnega povabila mednarodne rokometne zveze za SP, ki ga bosta prihodnje leto gostili Nemčija in Danska, se tudi ne gre zanašati. Pa ne zaradi spornih dogodkov v Zagrebu. Nemška soseda, Poljska, ki se ni prebila niti skozi predkvalifikacije, se zdi še najbolj verjeten izbor.

“Kot običajno, tudi tokrat nismo imeli sreče pri žrebu in smo dobili verjetno najtežjega možnega tekmeca, prav tako pa prvo tekmo na domačem parketu. Ne glede na vse je do junija še veliko časa za pripravo. Upam, da bodo naši igralci zdravi. V tem primeru se nikoli ne bojimo nikogar,” je bil prvi odziv slovenskega selektorja Veselina Vujovića po žrebu.


Najbolj brano