Cerkno: proge izvrstne, za vozovnice vrste

Hotel Cerkno je prvo tretjino zimske sezone kljub slabemu vremenu sklenil s povečanim številom obiskovalcev smučarskega centra in pozitivnim poslovnim izidom. V prvemu možu Postojnske jame, največjemu lastniku in vodji nadzornikov Certa Holdinga Marjanu Batagelju pa je minuli teden dobil novega nadzornika.

Nad Cerknim je v preteklih dneh  vijugalo toliko ljudi, da je bil tudi  hotel v dolini polno zaseden.    Foto: Saša Dragoš
Nad Cerknim je v preteklih dneh vijugalo toliko ljudi, da je bil tudi hotel v dolini polno zaseden.  Foto: Saša Dragoš

NOVAKI, CERKNO > > Prvi letošnji sončni teden je krepko povečal obisk na smučišču nad Cerknim, s tem pa tudi vrste. Predvsem pred blagajnami. Te pa, je zagotovila direktorica Hotela Cerkno Manuela Božič Badalič, niso več posledica kadrovske stiske. To so rešili v sodelovanju z največjo lastnico krovnega Certa Holdinga (CH), s Postojnsko jamo. Predsednika njenega upravnega odbora Marjana Batagelja pa je vmesna družba Certa, ustanoviteljica in lastnica hotela, minuli teden imenovala v nadzorni svet hotela.

Batagelj, ki je po oktobrski skupščini postal prvi nadzornik CH, bo v nadzornem svetu hotela nadomestil tržnika in direktorja CH Boruta Piriha. Ostajata pa direktorica Certe Petra Borovinšek in brežiški turistični delavec Jurij Pezdirc. Več sprememb je pričakovati do konca februarja, ko Batagelj obljublja novo upravljavsko strukturo holdinga. Medtem sta vodstvi slednjega in Postojnske jame zasnovali tudi razvoj turističnega dela holdinga.

Spominske smučine

Okrog 300 članov društev ZZB NOB (žal brez udeležencev iz domačega društva Idrija - Cerkno), vseh veteranskih združenj in vojakov je v soboto na 41. prireditvi Partizanske smučine - Cerkno 45 z veleslalomom počastilo spomin na prvo partizansko smučarsko olimpijado sredi Cerknega januarja leta 1945. Prišli so iz vse Slovenije in vsi po vrsti so zagotavljali, da na smučine prihajajo z zavedanjem velikega pomena edinega športnega dogodek v okupirani Evropi. Pred tekmo so jih spodbudili župan občine Cerkno Jurij Kavčič, predsednik združenja Sever Tomaž Čas in vedno odlična demonstracijska skupina smučanja po starem Edmund Čibej ter novaški lok smučarji. Na kulturnem srečanju v dolini sta se za zavzeto negovanje spomina zahvalila predsednik organizatorjev Miha Butara in sekretar ministrstva za obrambo Miloš Bizjak. V petek so spomin počastili z veliko slavnostno akademijo v domači šoli.

Skupščina v pozabo

Čeprav naj bi oktobra vzporedno skupščino CH pripravila tudi Civilna iniciativa za Cerkljansko ter na njej imenovala nadzornike in direktorja holdinga, je ta medtem utonila v pozabo. Ugibanja Cerkljanov, ali je morda nikomur vidno skupščino predstavljala skupina članov iniciative v kombiju ali njihov zbor na bolj oddaljenem križišču, so potihnila. Nekaj razburjenja povzročajo le še novo razkrite povezave direktorja CH po volji nadzornikov z “nevidne” skupščine Sergeja Racmana s cerkljanskimi imetniki podjetij v davčnih oazah. Okrožno sodišče v Novi Gorici je medtem zavrnilo tudi pobudo Jožefa Močnika, največjega posamičnega lastnika CH blizu iniciativi, da bi ga sodno pooblastilo za sklic skupščine in prepovedalo izvedbo redne skupščine. To je podal manj kot uro pred slednjo, enako na njegovo pobudo sklicano skupščino CH.

Hotel le “v plusu”

Hotel Cerkno pa si po skoraj dveh desetletjih izgub letos obeta pozitivno poslovanje. “Do 26. januarja smo, navkljub slabemu vremenu, našteli 2000 smučarjev več, kot v tem obdobju lani. Še boljši pa je finančni izkupiček. V teh dneh pri nas ne morete dobiti proste postelje,” je bila zadovoljna direktorica hotela.

V minulih dneh, ko so se na smučarskem centru prvič srečali z večjim številom obiskovalcev (na rekordno nedeljo z več kot 3000), so vsi po vrsti hvalili izvrstno pripravljene proge in snežne razmere. Zaradi ugodnih temperatur so delavci centra snežno odejo znova odebelil na 90 centimetrov. So pa ljudje tožili zaradi zaprte gostinske brunarica na Lomu ter vrst v osrednji restavraciji in pred blagajnami za nakup vozovnic.

Badaličevo smo zato vprašali, ali jim še vedno primanjkuje delavcev. “Ljudi imamo dovolj in zato je vse pripravljeno za odprtje brunarice na Lomu, a nam slabo vreme, zlasti veter, to preprečuje. Na blagajnah imamo usposobljene delavce iz Postojnske jame. Ker večina gostov plačuje s karticami, to ob konicah podaljšuje čakanje. Ker so karte čipirane, bi smučarji vse lahko uredili prek spleta. Restavracija pa je žal urejena tako, da sama po sebi povzroča vrste,” je razložila.

V restavraciji je kuharjev in gostincev res veliko, a vsi skupaj niso kos ozkim grlom zaradi zasnove lokala. S prijaznostjo vendarle nadomestijo katero od v vrstah izgubljenih minut.


Komentar novinarja

Saša Dragoš

komentar

“Mogoče pa je tista dolina ta prava, Marko? Pa že nekje mora biti tista dolina ...” je mala Lotti polna upanja iz cerkljanskega hriba Škofje zrla v varnost obetajoče Cerkno po preživetih vojnih grozotah. V filmu Dolina miru, za katerega so na filmskem festivalu v Cannesu leta 1957 režiserja Franceta Štiglica nominirali in igralca Johna Kitzmilerja nagradili, leta 2016 pa film znova zavrteli v prestižni sekciji festivalske klasike. Ravno takrat, ko se je dolgoletna dolina miru in vsestranskega ...

Preberi več

Najbolj brano