Hóde les, si bomo ano zakantále

Še pred nekaj desetletji je bilo koprsko mestno jedro živahno, iz oštarij so se ob večerih razlegale ljudske pesmi. Zdaj je podoba precej drugačna, a spomin in tradicijo je treba ohranjati, je prepričan Marino Kranjac, glasbenik, raziskovalec in poustvarjalec istrske ljudske glasbe, ki v sodelovanju z Italijansko skupnostjo Santorio Santorio pripravlja dvojezične večere spontanega ljudskega petja, imenovane Hóde les, si bomo ano zakantále / Vein femo una cantáda.

Marino Kranjac: “S tem bomo oživljali našo 
tradicijo, staremu mestnemu jedru pa ponovno 
vdihnili nekaj pristnega utripa in prepotrebne 
življenjske energije.”   Foto: Tomaž Primožič/FPA
Marino Kranjac: “S tem bomo oživljali našo tradicijo, staremu mestnemu jedru pa ponovno vdihnili nekaj pristnega utripa in prepotrebne življenjske energije.”  Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Začenjajo ta ponedeljek ob 19. uri v Circolu, nadaljevali se bodo vsak drugi teden. Da ostanejo žive, pesmi potrebujejo glas. Če ga nimajo, začnejo počasi drseti iz spomina. Marino Kranjac že vrsto let prestreza glasbeno izročilo, ga ohranja v zasedbah Vruja, Capella Justinopolitana in v pedagoškem delu z mladimi, v sodelovanju s koprsko Italijansko skupnostjo pa zdaj pripravlja dvojezične večere spontanega ljudskega petja.

“Zamisel za take pevske večere je dala Alenka Kranjac, ki se iz otroških let dobro spominja živosti starega mestnega jedra ter kako se je v koprskih oštarijah prepevalo in družilo,” pripoveduje Kranjac. Dodaja, da želijo s pobudo, ki bo zaživela v sodelovanju s koprsko Italijansko skupnostjo, ohraniti stare ljudske pesmi, oživiti ljudski spomin ter obuditi spontano ljudsko petje pesmi, ki so jih prepevali stari Koprčani, domačini iz njegovega zaledja in vsi, ki so v njem živeli. “S tem bomo oživljali našo tradicijo, staremu mestnemu jedru pa ponovno vdihnili nekaj pristnega utripa in prepotrebne življenjske energije,” meni Kranjac, ki bo dvojezične pevske večere vodil s pomočjo mandolinista Andree Alessia.

Repertoar bo usmerjen predvsem na stare koprske, istrske in šavrinske ljudske pesmi. “Obiskovalci bodo dobili besedila pesmi, lahko bodo tudi sami predlagali, kaj bi prepevali,” napoveduje Marino Kranjac in poudarja, da so srečanja Hóde les, si bomo ano zakantále / Vein femo una cantáda, ki se bodo vrstila vsak drugi ponedeljek v mesecu, namenjena druženju v sproščenem vzdušju in ne nastopom. Načrtuje, da se bodo v prihodnje selila na različne konce Kopra, v oštarije, na trge in ulice, kjer bodo k petju povabili tudi mimoidoče.


Najbolj brano