V30 - veliki izzivalec

Čas pred iztekom starega leta in v začetku novega proizvajalci izkoristijo za predstavitve novih modelov, ki so jih razvijali v preteklem letu. Tako smo pred nekaj tedni dobili v roke najnovejši telefon družbe LG, model V30. Ne glede na to, da gre tudi zaradi ostalih lastnosti telefona za LG-jevega paradnega konja, so nas zanimale predvsem zmogljivosti njegovih kamer.

LG V30, prijetno oblikovano ohišje s  šestpalčnim zaslonom  Foto: Leo Caharija
LG V30, prijetno oblikovano ohišje s šestpalčnim zaslonom  Foto: Leo Caharija

Aluminijasto ohišje s šestpalčnim zaslonom v svojem drobovju skriva zajeten kup elektronike. Android poganja osemjedrni procesor snapdragon 835 s štirimi GB delovnega spomina. Vgrajenega spomina za shranjevanje podatkov je v osnovni različici 64 GB z možnostjo razširitve s spominsko kartico do 256 GB. Za napajanje skrbi zelo zmogljiva 3300 mAh baterija, z možnostjo hitrega polnjenja. Uporabna čednost pa je čitalnik prstnih odtisov ter certifikat odpornosti IP68, ki jamči polurno preživetje telefona v vodni globini do 1,5 metra.

Za nas najbolj pomembne pa so lastnosti kamer. Na zadnji strani telefona najdemo dve s 16 in 13 milijonov slikovnih točk, obe z optično stabilizacijo slike, spredaj pa je kamera s petimi milijoni slikovnih točk. Video snemanje je možno v ločljivosti full HD pri 60 slikah na sekundo in 4K pri 30 slikah na sekundo. Vreme nam med testiranjem ni bilo najbolj naklonjeno, a ravno zato je to bil še večji izziv za fotografiranje.

Velika prednost je, da je na voljo tudi dng format zapisovanja posnetkov, ta nam kasneje omogoča popravke z manj vidne “škode” zaradi obdelovanja. S kakovostjo posnetkov smo bili zelo zadovoljni, a ne povsem navdušeni predvsem na račun širokokotne kamere, kjer bi pričakovali boljšo kakovost posnetka za ta denar, kot se reče. Da ne bo nesporazumov, kakovost posnetka širokokotne kamere je zelo uporabna in dobra, ni pa “ulalà”.

Veliko bolje pa se je odrezala primarna kamera, ta zajema sliko s 16 milijoni pik in kotom 71 stopinj, kar je približno 30 mm v primerjavi z DSLR aparati, ter z zaslonko f/1,6. Tako nizka številka pomeni zelo odprto zaslonko ter nam omogoča boljše posnetke pri slabši svetlobi. Zelo širokokotna kamera pa zajema kot 120 stopinj, ki v primerjavi z DSLR aparati znese kot približno 14 mm objektiv z zaslonko f/1,9. Poleg avtomatskih nastavitev pa uporabniški vmesnik omogoča bogate ročne nastavitve fotografiranja, pri čemer pa je dobro, da uporabnik pozna zakonitosti fotografije.


Najbolj brano