Učenci bodo pod boljšo, cenejšo razsvetljavo

Večinoma z denarjem, ki so ga v Šempetru in v Tolminu dobili na enem od razpisov iz programa Interreg, bodo posodabljali razsvetljavo v svojih osnovnih šolah. To lahko tudi otroke spodbudi k varčnejši rabi energije, med drugim trdijo snovalci projekta.

S projektom LightingSolutions, predstavljenem pred nekaj 
dnevi v Šempetru, tam nadaljujejo uspeli sorodni projekt 
Futurelights.  Foto: Arhiv Občine Šampeter-Vrtojba
S projektom LightingSolutions, predstavljenem pred nekaj dnevi v Šempetru, tam nadaljujejo uspeli sorodni projekt Futurelights.  Foto: Arhiv Občine Šampeter-Vrtojba

SEVERNA PRIMORSKA > Občini Šempeter-Vrtojba in Tolmin na slovenski strani ter Doberdob in Medea na italijanski so skupaj z Goriško energetsko agencijo in drugimi partnerji uspeli dobiti denar iz spodbud za čezmejno sodelovanje, in sicer za projekt LightingSolutions – Inovativne rešitve za energetsko učinkovito razsvetljavo javnih stavb. Gre za nadaljevanje energetski učinkovitosti namenjenega projekta Futurelights, ki so ga že izpeljali v Šempetru.

V partnerski navezi so tokrat s projektom, ki se je kot še 159 drugih potegoval za denar na razpisu v programu Interreg V-A za spodbujanje energetske učinkovitosti in nizkoogljične mobilnosti, dosegli 114 od 116 točk.

V okviru projekta so predvideli tudi uvedbo programov izobraževanja, ozaveščanja in usposabljanja za energetsko učinkovito upravljanje in vedenje ter izdelavo skupne metodologije in primerjalne študije stanja in varčevalnega potenciala razsvetljave na območju vključenih občin. Prvi bodo namenjeni zlasti upravljavcem javnih poslopij, otrokom in mladostnikom, organizirani bodo čezmejno, seveda, saj je tak tudi projekt.

Tako so za nekaj več kot 1,25 milijona evrov vreden projekt dobili nekaj več kot 1,1 milijona evrov visoko dotacijo iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in iz italijanskega nacionalnega sofinanciranja.

Čeprav bo denar znova porabljen tudi za študije, strategije in izobraževanje, ga bodo del vendarle vložili v infrastrukturo, in sicer v javnih stavbah. Kot so sporočili iz Šempetra, “bodo občine zastarelo in energetsko potratno razsvetljavo zamenjale z najsodobnejšimi sistemi varčne in učinkovite, uporabnikom prijazne razsvetljave. Zagotavljala bo tudi visoko kvalitetno osvetlitev, saj bodo pri načrtovanju upoštevana najnovejša odkritja s področja učinkov razsvetljave na učni proces.”

Šempetrska in tolminska občina bosta na ta način posodobili šole. Njihova svetila so dotrajana, potratna in ne nudijo kakovostne osvetlitve. Novost pa lahko med odraščajočo mladino vpliva tudi na privzgojo varčne rabe električne energije, so še prepričani sodelujoči.

Kot so še pojasnili, bodo v okviru projekta pripravili strokovne elaborate “s predlogi najsodobnejših tehnoloških rešitev, v stavbah pa vpeljani dolgoročni sistemi sledenja porabe in upravljanja z energijo.”


Najbolj brano