Atomski slalom, ko je bilo treba

Da bo Ani Bucik včeraj v alpski kombinaciji uspelo prismučati do prvih stopničk za zmagovalce v karieri, včeraj verjetno ni nihče pričakoval. Toda uspeh Novogoričanke je vreden še več, saj je prišel po obdobju slabših rezultatov in tik pred olimpijskimi igrami. In to na kakšen način: po superveleslalomu je napredovala kar za 27 mest!

Z leve:  drugouvrščena Italijanka Marta Bassino, zmagovalka, 
domačinka  Wendy Holdener, in tretjeuvrščena Slovenka Ana 
Bucik. Foto: EPA
Z leve: drugouvrščena Italijanka Marta Bassino, zmagovalka, domačinka Wendy Holdener, in tretjeuvrščena Slovenka Ana Bucik. Foto: EPA

LENZERHEIDE > 26-letni Ani Bucik se je včeraj prvič v karieri uspelo povzpeti na zmagovalne stopničke, primorsko alpsko smučanje pa je na to čakalo nekaj manj kot dolgih 34 let. 20. marca 1984 je v norveškem Oppdalu zadnjič stal na stopničkah Jure Franko, ki je v superveleslalomu osvojil tretje mesto.

Enako mesto je v seštevku superveleslaloma in slaloma osvojila tudi Bucikova, ki je v Lenzerheidu uprizorila eno najboljših slalomskih voženj v karieri. To so prve slovenske ženske stopničke in druge skupno v letošnji sezoni alpskega smučanja. Novogoričanka se je v finale prebila za las s 30. časom kombinacijskega superveleslaloma. V finalu je nastopila prva ter z daleč najhitrejšo vožnjo dosegla uvrstitev kariere. Uspeh Bucikove je z desetim mestom dopolnila Maruša Ferk, ki je bila 29. po prvem polčasu kombinacije. Tina Robnik je po 25. mestu v superveleslalomu v slalomskem finalu odstopila.

Izidi : 1. Wendy Holdener (Švi) 2:01,18 1:12,55 48,63, 2. Marta Bassino (Ita) +01,55, 3. Ana Bucik (Slo) +01,56, 4. Lindsey Vonn (ZDA) +01,88, 5. Ramona Siebenhofer (Avt) +02,00 ... 10. Maruša Ferk (Slo) +03,04; skupno: 1. Mikaela Shiffrin (ZDA) 1477, 2. W. Holdener (Švi) 686, 3. Viktoria Rebensburg (Nem) 634, 4. Tina Weirather (Lie) 601, 5. Lara Gut (Švi) 581 ...., 39. Ana Bucik (Slo) 146 ...

Bucikova je bila v slalomu dolgo vodilna. Zgolj za stotinko sekunde je prva slovensko slalomistko prehitela šele Italijanka Marta Bassino, četrta na superveleslalomu, zatem še zmagovalka, Švicarka Wendy Holdener. Kako dobro se je Bucikova odrezala na slalomski progi, kaže tudi velik zaostanek Holdenerjeve, ki je bila za 93 stotinke sekunde počasnejša od Slovenke, a je kljub temu Švicarka še vedno imela drugi najhitrejši čas finala.

Ključno razliko v kombinaciji si je Holdenerjeva ustvarila na superveleslalomski progi, na kateri je bila za več kot dve sekundi hitrejša od Bucikove. Švicarka si je z Bassinovo ter Laro Gut, ki je bila na koncu 12., delila četrto mesto superveleslaloma. Zaostanek Bucikove na tretjem mestu superkombinacije je znašal 1,56 sekunde. Po superveleslalomu je vodila Američanka Lindsey Vonn (bila je kar 3,20 sekunde hitrejša od Novogoričanke), ki pa nato naši tekmovalki na slalomski progi ni prišla do živega in se je morala zadovoljiti s četrtim mestom. Tako drugo- kot tretjeuvrščena po superveleslalomu, Italijanka Federica Brignone in Norvežanka Ragnhild Mowinckel, sta odstopili v finalu. Slalomsko progo je postavil Grega Koštomaj, trener poškodovane Ilke Štuhec. Koštomaj v tej sezoni pomaga slovenski reprezentanci.“Superveleslalomska vožnja res ni bila najboljša, a na koncu je z malo sreče uspelo,”je po tekmi dejala Bucikova in opisala slalomski nastop:“Na startu sem čutila nekaj nervoze, a sem hotela čim bolj napasti in izkoristiti številko ena. Na ogledu je bilo jasno, da proga ne bo zdržala do konca. Dobro sem jo začutila in v spodnjem delu veliko tvegala. Uspela mi je zelo dobra vožnja.”

Ker je bila to prva od letošnjih dveh superkombinacij (namesto odpadle v St. Moritzu), ima Bucikova celo možnosti za kolajno v seštevku discipline. Sicer pa Lenzerheide danes gosti veleslalom, jutri pa še slalom.


Najbolj brano