So kriva polena?

Po Primorski je včeraj odmevala vest, da je šempetrska bolnišnica spet brez glave. Poslovna direktorica Nataša Fikfak je v sredo zvečer na seji sveta zavoda nepreklicno odstopila.

Iz sicer skope izjave za javnost bi bilo mogoče sklepati, da razlogi le niso povsem osebni in da so ji morda v kolektivu podtikali takšna polena pod noge, da se je raje odločila posvetiti se bolnikom.

Primorci, zlasti tisti na severnem delu, ki se v to bolnišnico hodijo zdravit, osupli naštevajo, da gre v zadnjih nekaj letih že za tretji predčasen odstop s te pomembne funkcije. Zato se sprašujejo, kaj, za vraga, se v tej bolnišnici dogaja, da direktorji bežijo? Ali vsaj obupajo, ko ugotovijo, da jim dobrih načrtov, povezanih z razvojem in razmahom dela, ne bo uspelo izpeljati. Iz takšnih in drugačnih razlogov. Ali gre za osebne, objektivne oziroma ozkoskupinske interese, ki so direktorico privedli do odstopa, najbrž nikoli ne bo znano.

Znano pa je, da se bolnišnica že leta bori z nemalo težavami - od finančnih do razvojnih. Veliko zaposlenih si želi posodabljanja, a to zahteva poleg širitve dejavnosti tudi nove zaposlitve in naložbe. Ukleščena v splošni stiskaški sistem financiranja, ki ga odreja zavarovalnica ZZZS, naredi vsako leto veliko več, kot ji slednja plača. Deli sicer usodo vseh bolnišnic, a je to kaj slaba tolažba.

Mandat Fikfakove so spremljale nepričakovane težave in zapleti, a jih povečini niso zakuhali zaposleni. Borili so se za novo urgenco, saj je dolgo kazalo, da je ne bodo dobili. Z njenim pogonom pa so, kot povsod v državi, trčili na velike finančne zagate. Denarja za delo urgenc namreč ne ministrstvo ne ZZZS nista zagotovila. Pod velikim vprašajem je še vedno zaradi inšpekcijske odločbe oddelek v Stari Gori. Njegova obnova se predolgo vleče. Tudi za tragedijo zaradi smejalnega plina niso bili krivi zaposleni. Dogodek s preplačanimi kolčnimi protezami je v sodnem kolesju. Vse to potrjuje, da zdaj prekinjeni mandat ni bil lahek.


Preberite še


Najbolj brano