Varnejših je 25 objektov

Več kot tisoč stanovalcev v štirih istrskih občinah zaradi ozke cevi s ključavnico poslej lahko mirneje spi. Gasilci koprske brigade so namreč končali prvo fazo opremljanja stavb s sefi za ključe. Vgradili so 19 sefov, v katerih hranijo ključe 25 objektov. “Naši objekti so s tem zagotovo še varnejši,” se pridobitve veseli Urška Jurak, direktorica koprskega Doma.

S trezorji za ključe so opremljene vse večje stavbe upravljalca 
Dom Koper, pravijo (z leve)  Peter Čendak, Aldo Pucer in Denis 
Glavina. Foto: Danijel Cek
S trezorji za ključe so opremljene vse večje stavbe upravljalca Dom Koper, pravijo (z leve) Peter Čendak, Aldo Pucer in Denis Glavina. Foto: Danijel Cek

KOPER > V začetku decembra so gasilci koprske brigade prvič predstavili novo pridobitev v večstanovanjskih blokih, ki je skrajšala čas njihovega posredovanja in stanovalcem zato zagotavljala večjo varnost. Gre za kovinske cevi, vgrajene v stene pred vhodi, v katerih so ključi, ki jih gasilci potrebujejo pri reševanju v stavbi.

V cevnih trezorjih so ključi vhodnih vrat, kotlovnic, strojnic dvigal in drugih pomembnejših vrat. Te ključe so gasilci doslej hranili v omarici v svojem gasilskem domu. Ker so jih imeli približno 80, so potrebovali nekaj časa, da so našli prave, ključe pa so zlahka tudi založili ali spravili na napačno mesto.

“Zdaj nimamo več teh skrbi,” pravi vodja preventivne dejavnosti v koprski gasilski brigadi Jan Brodar. “Doslej smo ključe iz cevnih trezorjev zagotovo uporabili že petkrat. In izkazalo se je, da je rešitev hitra in predvsem praktična.”

Koprski poklicni gasilci imajo tako po zaslugi Zavarovalnice Triglav, ki jim je za ta projekt darovala 1800 evrov, in največjega upravljalca stavb v slovenski Istri, podjetja Dom Koper, ki je trezorje vgradilo v stene blokov, 19 trezorjev. V njih so pomembnejši ključi 25 objektov. “Končali smo prvo fazo, opremili smo približno polovico stavb, ki jih varujemo, zdaj pa pozivamo še ostale upravljalce, da se pridružijo odličnemu zgledu koprskega Doma,” je povedal Brodar.

“V vseh naših blokih, kjer imamo dvigala, smo vgradili te sefe,” pravi direktorica koprskega Doma Urška Jurak. “Gasilci so nam ponudili sefe, mi smo jih vgradili. Stanovalci so bili takoj za novost, saj omogoča hitrejše reševanje. Zdaj so ti objekti še nekoliko varnejši.” Koprski gasilci bi radi, da se na njihovo pobudo odzovejo še ostali upravljalci in da letos opremijo še preostalih 25 stavb, s katerimi jih pove


Najbolj brano