Hrvati trepetajo pred Vikingi

Oči slovenskih privržencev so sicer uprte v Varaždin, a tudi današnje dogajanje v Zagrebu je vredno pozornosti. V skupini I sta na sporedu derbija, ki utegneta že nakazati bodoča polfinalista ali končati sanje o medalji.

Lino Červar bo tudi danes pod drobnogledom.  Foto: OGNEN TEOFILOVSKI
Lino Červar bo tudi danes pod drobnogledom.  Foto: OGNEN TEOFILOVSKI

ZAGREB > Če je varaždinsko skupino pred začetkom drugega dela zaznamovala velika izenačenost, pa je bila šesterica v Zagrebu jasno razporejena v tri razrede. Francija in Švedska sta v drugi del tekmovanja prenesli poln izkupiček, po četrtkovih zmagah pa sta se jima na vrhu s štirimi točkami in tekmo več priključili Hrvaška in Norveška. Na dnu sta brez točke in možnosti za napredovanje Srbija in Belorusija. Drugi tekmovalni dan v skupini I pa ponuja obračuna vodilne četverice. Če za Francijo in Švedsko, ki bosta odprli sobotni spored, poraz ne bi bil usoden, pa ima večerni dvoboj Hrvaške in Norveške že izločilni pridih.

Gostiteljem ne gre po načrtih. Na uvodni tekmi v Splitu so sicer visoko ugnali Srbijo, a zaradi poškodbe ostali brez Domagoja Duvnjaka. Za povrh so po zmagi nad Islandijo hladni Švedi pogasili evforijo pred selitvijo v Zagreb, kjer so Hrvati pogrešali tudi navijaško ozračje. Proti nepopustljivim Belorusom so se mučili in točki izvlekli šele v napeti končnici tekme, v kateri se je tudi selektor Lino Červar preizkusil v spregledani vlogi branilca in sprožil disciplinski postopek evropske rokometne zveze. Če mu nocoj ne bo uspelo spraviti na kolena Norveške, potem bodo lovorike, ki jih je serijsko osvajal v prejšnjem mandatu na hrvaški klopi, hitro pozabljene. Športna javnost ima praviloma kratek spomin, kar na Balkanu velja še toliko bolj.

Danes na EP

Skupina II (Zagreb) - Švedska : Francija (18.15), Hrvaška : Norveška (20.30); vrstni red - Švedska (-1), Francija (-1), Norveška in Hrvaška 4 točke, Belorusija in Srbija 0.

Červarjev predhodnik Željko Babić, ki je trenersko zatočišče nato našel v Sloveniji, pri velenjskem Gorenju, se je moral po četrtem mestu na zadnjem svetovnem prvenstvu (SP) osramočen posloviti od selektorske klopi na Hrvaškem. Babićev križev pot se je začel prav v polfinalnem dvoboju z Norvežani, ko je Zlatko Horvat že po izteku igralnega časa zapravil zmagovito sedemmetrovko, končal pa z epskim zasukom Slovenije v dvoboju za tretje mesto. Nadaljevanje je znano, z Babićem sta se morala posloviti tudi Ivano Balić in Petar Metličić.

Prvi mož hrvaškega rokometa Zoran Gobac je spet povlekel eno od svojih tveganih potez, umaški trener pa se je odzval klicu domovine. Drevi z naskokom najstarejšega selektorja na evropskem prvenstvu, ki je dopolnil 68 let, čaka eden od najbolj vznemirljivih izpitov v trenerski karieri. Resda bo zagrebška Arena nocoj verjetno polna, gostitelji pa bodo poskušali vnovčiti tudi druge primerjalne prednosti domačega igrišča. V prvi vrsti obrambo, ki se bo odvisno od sodniškega kriterija vselej gibala na meji dovoljenega. Vikingi so namreč hitri, dinamični in nemara gojijo še najprivlačnejši rokomet na tem evropskem prvenstvu. Christian Berge je v štirih letih opravil imenitno selekcijo, ki jo na igrišču vodi naslednik Mikkela Hansna in Nikole Karabatića - Sander Sagosen.

Tudi prvi sobotni dvoboj med Francozi in Švedi pa bo vse prej kot ogrevalni. Skandinavci so izničili uvodni spodrsljaj z Islandci in se izstrelili med kandidate za odličja. Zadnjič so se med dobitnike medalj na EP uvrstili leta 2002, ko se je končala zlata doba švedskega rokometa. Da so reprezentanca v vzponu, so dokazali na lanskem SP, ko so se najbolje upirali kasnejšim prvakom Francozom in klonili šele v končnici četrtfinalne tekme. Francija v uvodnem delu ni blestela, kar pa je že v njeni navadi. Proti Norvežanom se je izvlekla iz domala izgubljenega položaja in v drugi del prenesla popotnico, ki spet obeta boj za vrh.


Najbolj brano