Pahor verjame v mirno rešitev spora o meji s Hrvaško

Slovenski predsednik Borut Pahor, ki je v sredo zvečer v zagrebški Areni spremljal zmago slovenskih rokometašev proti Črni gori na evropskem rokometnem prvenstvu, je po tekmi za hrvaško televizijo HTV izjavil, da verjame v potrpežljivost in mirno rešitev spora o meji med Slovenijo in Hrvaško.

Slovenski predsednik Borut Pahor Foto: Leo Caharija
Slovenski predsednik Borut Pahor Foto: Leo Caharija

ZAGREB > “Verjamem v dialog, za katerega je potrebna potrpežljivost. Menim, da na koncu sosednja naroda, ki nikoli nista bila v vojni, kar je redkost v Evropi, ne bosta stopila v noben spopad, temveč bosta našla pot za mirno rešitev spora,” je dejal Borut Pahor.

Se državi dogovarjata za podpis protokola?

Medtem hrvaški časnik Večernji list, ki je v sredo poročal o domnevnem dogovarjanju Slovenije in Hrvaške glede meje, danes piše, da je poskusil slovenski premier Miro Cerar v sredo demantirati poročanje časnika, da sta se Slovenija in Hrvaška dogovorili za podpis protokola za reševanje spora o meji. Tega, kot danes pišejo v časniku, niso ne trdili niti zapisali.

Pahor je za slovensko reprezentanco navijal v družbi soproga hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarović Jakova Kitarovića.

Časnik navaja, da so v sredo poročali o pogovorih na strokovni in politični ravni med Hrvaško in Slovenijo o načinih za reševanje spora o meji ter da je iz teh pogovorov nastal okvir, ki ga je hrvaška stran formalizirala, slovenska pa ocenila, da je dober in soliden. Potem se je slovenska stran nenadoma umaknila, ne da bi okvir finalizirali, podpisali ali končno soglašali z njim, piše časnik.

Poudarja, da je slovenski zunanji minister Karl Erjavec v sredo potrdil navedbe o delovanju tihe diplomacije pri poskusu reševanja spora. Na napovedi Erjavca, da bo obvestil Evropsko komisijo o objavi zaupnih informacij o hrvaško-slovenskih pogajanjih, pa so v časniku odgovorili, da je hrvaški premier Andrej Plenković po srečanju s Cerarjem v Zagrebu 19. decembra kratko predstavil predlagani okvir za reševanja spora, o katerem so podrobneje poročali v sredo.

Časnik v ločenem komentarju še poudarja, da obtoževanje medija kot glasnika, ki se doslej ni izkazal kot neverodostojen, ni državniško obnašanje.

Ameriški diplomat Mitchell: ZDA pripravljene pomagati pri reševanju spora

Pomočnik ameriškega državnega sekretarja za Evropo in Evrazijo Wess Mitchell je po sredinem srečanju s hrvaškim notranjim ministrom Davorjem Božinovićem v Washingtonu dejal, da pričakuje reševanje spora med Slovenijo in Hrvaško na konstruktiven način. Dodal je, da so ZDA pripravljene sodelovati pri iskanju končnega dogovora.

Mitchella je posebej zanimalo hrvaško stališče o dinamiki odnosov s Slovenijo v luči odločitve arbitražnega sodišča, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Kot dodaja, je Božinović podrobno predstavil genezo odprtega vprašanja meje ter hrvaško stališče. Ob tem je poudaril, da ni možno enostransko izvajati arbitražne odločitve, kot to poskuša Slovenija, ter da si Hrvaška prizadeva za dvostransko reševanje spora.

Božinović je tudi dejal, da je Hrvaška slovenski strani predstavila konkreten predlog v obliki protokola, ki predvideva korake za rešitev spora in potrjuje konstruktiven pristop Hrvaške na tem področju.

Mitchell pa je po poročanju Hine izrazil pričakovanja, da bosta državi, ki sta zaveznici v EU in zvezi Nato, uredili odprto vprašanje na konstruktiven način. Izrazil je pripravljenost, da ZDA sodelujejo pri dogovarjanju, če bi obe strani ocenili, da je to potrebno, navaja Hina. Mitchell je tudi napovedal, da bo spomladi obiskal regijo.

Z Božinovićem sta se pogovarjala tudi o gradnji hrvaškega terminala za utekočinjeni plin (LNG) na otoki Krku, ki je po Mitchellovih besedah strateški projekt tudi za ZDA.

Ameriški diplomat je še dejal, da so močni strateški odnosi s Hrvaško prednostna naloga ameriške administracije ter da je Hrvaška ključna za varnost na jugovzhodu Evrope.


Najbolj brano