“Svojega sina ne bom nadziral niti pol ure”

Prvega marca bo Vinakoper dobil novega direktorja, Boruta Fakina. Posle z dosedanjim direktorjem si bosta bržkone predala v sproščenim vzdušju; Robert Fakin, ki zdaj kot začasni direktor vodi Vinakoper, je namreč njegov oče. Je pa tudi nadzornik Vinakopra, a je to funkcijo zamrznil in tako bo še dober mesec. “Ko bo delo nastopil nov direktor, bom odstopil. Svojega sina ne bom nadzoroval niti pol ure,” zagotavlja Robert Fakin.

Fakina starejšega bo na čelu Vinakopra nasledil Fakin 
mlajši. Foto: Arhiv PN
Fakina starejšega bo na čelu Vinakopra nasledil Fakin mlajši. Foto: Arhiv PN

KOPER > Nadzorniki Vinakopra, ki jim predseduje Domen Trobec, so danes po štirih mesecih sklenili kadrovski postopek za novega direktorja za Vinakoper. Če odštejemo Roberta Fakina, - odkar od lanskega aprila kot v.d. direktorja vodi Vinakoper, je nadzorniško funkcijo v tem podjetju zamrznil in torej včeraj ni glasoval -, je trojica nadzornikov za novega šefa koprske kleti soglasno izbrala Boruta Fakina, sedanjega direktorja prodaje v Hotelih Bernardin.

Soglasna izbira

Imenovali so ga na osnovi predloga zunanje mednarodne kadrovske agencije ter predstavitev in opravljenih razgovorov.

“Nadzorni svet je prepričan, da bo novo vodstvo zagotovilo kvalitetno uresničevanje strateških usmeritev družbe Vinakoper, vključno z aktivno vlogo v povezovanju slovenskega vinarstva in v spodbujanju tega sektorja ekonomije v smeri nadaljnjega, hitrejšega razvoja ter vključevanja v izvozno strategijo Slovenije,” so zapisali v izjavi za javnost.

Borut Fakin se ne obremenjuje s pomisleki

Boruta Fakina smo danes ujeli na letališču, saj ga je čakala službena pot v tujino. “Hvaležen sem nadzornikom, da so mi izkazali zaupanje. Da so se odločili prav, bi rad dokazal z dejanji, ne z besedami. Vinakoper je zame velik izziv,” je povedal.

Z dejstvom, da mu bo posle v Vinakopru predal oče, Robert Fakin, in da je Agraria, ki jo prav tako vodi njegov oče, pomembna solastnica Vinakopra, se ne preveč obremenjuje: “Izbral me je nadzorni svet, v katerem ne sedi samo en član. Jih je več, in vsi so očitno menili, da sem primeren. Jaz pa bi rad kar najbolje izkoristil priložnost, ki so mi jo ponudili.” Ne boji se možnosti, da bi se zaradi sorodstvenih povezav znašel razpet med različnimi interesi in morebiti tudi čustvi. “Nadzorniki Vinakopra ne premorejo samo veliko znanja, ampak tudi visoko stopnjo poslovne integritete. Oni so izbrali mene, jaz pa zagotavljam, da je visoka poslovna integriteta tudi moje načelo. Težko odgovarjam na možne pomisleke in vprašanja glede morebitnega vpliva vsega tega na moje delo, sploh vnaprej. Počakajmo, da bodo govorila moja dejanja,” je še povedal Borut Fakin.

Glede možnosti, da bi ga nadziral lastni oče, pa se je strinjal, da je to “pravo vprašanje za nadzornike”.

Robert Fakin: Je tako narobe, da imava enak priimek?

Predsednik nadzornega sveta Domen Trobec se nam včeraj ni oglasil, a odgovor na to vprašanje je brez oklevanja ponudil Robert Fakin. “Pa saj ne mislite, da bom ostal nadzornik! Ko bo začel delati novi direktor, bom odstopil, Agraria pa bo izbrala novega nadzornika,” je zagotovil.

Čeprav bo predal vajeti Vinakopra svojemu sinu, se mu to ne zdi nenavadno ali sporno, zavrača tudi namige o svojevrstnem nepotizmu. “Nadzorniki so iskali mlajšega, šolanega menedžerja z izkušnjami v zunanji trgovini. Našli so ga v mojem sinu. Je tako narobe, da nosiva enak priimek?! To bi bila kvečjemu referenca, ne pa ovira,” odgovarja Robert Fakin. V tem, da sam vodi (tudi) Agrario, pomembno solastnico koprske kleti, ki jo bo od 1. marca vodil njegov sin, ne vidi nič nenavadnega ali takega, kar bi utegnilo škoditi eni ali drugi družbi. “Tako Agraria kot Vinakoper imata nadzornike, ki bdijo nad delom uprav. In ukrepajo, če je kaj narobe.”

Kljub vsemu pa ima do imenovanja svojega sina v vrh Vinakopra mešane občutke: “Iskreno povedano - kot oče nisem bil preveč zadovoljen, ker vem, kaj vse ga čaka. Ne samo trdo delo v specifični panogi, tudi pomisleki in nevoščljivost, ki je na vsakem koraku Slovenije. Glede njegove menedžerske funkcije pa nimam dvomov - dobro bo odigral to vlogo, v korist Vinakopra, njegovih lastnikov in zaposlenih.”


Najbolj brano