Strast do zlatih trobil

Evfonist Jonatan Kreslin, rogist Jakob Skerbiš in tubist Marko Pleterski so trije trobilci, trije primorski mladeniči in obenem trije zlatonagrajenci na Regijskem tekmovanju mladih glasbenikov Primorske 2017. O svoji poklicni poti še niso gotovi, vsekakor pa bodo še naprej negovali strast do svojega glasbila in glasbe.

Jakob Skerbiš
Jakob Skerbiš 

OCIZLA, ZAVRHEK, SEŽANA > 13-letni Jonatan Kreslin prihaja iz Ocizle. Od zgodnjega otroštva je imel posebno veselje, rad je pihal v različne predmete; ob vpisu na glasbeno šolo pa se je navdušil za evfonij, ali žargonsko pogosteje bariton. Že sedem let uri svojo nadarjenost pod mentorstvom Petra Pačnika na hrpeljskem oddelku Glasbene šole Sežana, ki nanj polaga dobre upe tudi za glasbeni poklic. Po uspehu na lanskem državnem tekmovanju, kjer je mladi evfonist dosegel visoko srebrno priznanje, se zdaj s profesorjem pripravljata na marčevsko mednarodno tekmovanje Svirél. Dejaven in uspešen je tudi v rokometu - mimogrede, športna aktivnost je za trobilce tudi zelo priporočljiva za vzdrževanje fizične kondicije. Spomnimo pa še, da morajo trobilci tudi precej skrbeti za nego svojih ustnic, saj prav z njimi oblikujejo zvok. Jonatan se glasbeno kali tudi z igranjem v komornih zasedbah, šolskem pihalnem orkestru in Brkinski godbi. Nadaljeval bo z glasbeno dejavnostjo, izučiti pa se namerava v strojnega tehnika.

Tudi Jakob Skerbiš je Pačnikov učenec, lekcije roga pri njem obiskuje na divaškem oddelku GŠ Sežana, ki je najbliže njegovemu domačemu kraju Zavrhek. Usodno srečanje z rogom je imel pri komaj štirih letih: videl in slišal ga je na izletu v Gardalandu in se takoj zaljubil v to glasbilo nenavadno zvite oblike in prijetnega zvoka. Po šestih letih glasbenega šolanja, od tega prvi dve na trobenti, še ne razmišlja o glasbenem poklicu; v igri je tudi znanstvena pot, saj ga zanimata fizika in kemija, njegov hobi je tudi košarka. dvanajstletnik je aktiven v Pihalnem orkestru Divača in otroškem pihalnem orkestru v Divači. Dvakrat doslej se je udeležil mednarodnega tekmovanja Svirél, kjer je dosegel srebrno in zlato priznanje, lani je bil na državnem tekmovanju TEMSIG bronasti. Pred tekmovalnimi izzivi ni obremenjen s pretirano tremo, saj se na nastop dobro pripravi in vsak dan vadi. Jakobov zavzeti in dobrohotni disciplinski opominjevalec pa je njegova mama, poleg profesorja.

Rubriko Primorski glasbeni talenti pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper. V njej namenjamo prostor mladim primorskim glasbenikom, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in pri svojem delu dosegajo vidne uspehe doma in v tujini. V nocojšnji oddaji Glasbeni abonma - na sporedu bo ob 20. uri - boste spoznali tri mlade trobilce iz Glasbene šole Sežana: evfonista Jonatana Kreslina, rogista Jakoba Skerbiša in tubista Marka Pleterskega.

Ne smemo pozabiti, da je pomembna opora glasbenim solistom tudi njihov korepetitor. Za vse tri tokratne protagoniste je to pianistka Tamara Ražem Locatelli, ki jo tako mladi glasbeniki kot profesorji zelo cenijo. Spremljala je tudi tubista Marka Pleterskega, ki se je lani prvič udeležil kakšnega tekmovanja in dosegel zlato priznanje na regijski ravni ter bronasto na državni. 15-letni gimnazijec letos končuje osnovno glasbeno izobraževanje v razredu Erika Žerjala na sežanski glasbeni šoli. Kljuboval je mamini želji, da bi igral violino, saj se mu je zdela primernejša za dekleta; nad tubo se je navdušil, ko je ta, zlato lesketajoči se velik inštrument, zagledal na plakatu v učilnici. Tubistov je zelo malo, zato jih z veseljem uporabijo v različnih ansamblih. Marko igra v Kraški pihalni godbi, Združenem pihalnem orkestru in Pihalnem orkestru GŠ Sežana pa še kje. Rad posega tudi po neklasičnih zvrsteh glasbe, na tubi je na primer že igral priredbo hita Gangnam Style. Marko pa je tudi mali mojster oblikovanja vizualnih utrinkov, saj se ukvarja s fotografiranjem. Zanimata ga zlasti reportažna in studijska fotografija; leta je 2016 zmagal na osnovnošolskem fotografskem natečaju društva SVIT v Celju.


Najbolj brano