Že sklenjene pogodbe bodo morali uskladiti z novo uredbo

Vlada je z novo uredbo o pomožni policiji odpravila nekatere pomanjkljivosti, ki so se pojavljale v praksi. Popolnjevanje pomožne policije z upokojenimi in bivšimi policisti bo, na primer, možno le, če bo letni načrt dopuščal širitev.

Pomožne policiste vpokličejo, ko je treba zaradi nemotenega 
dela nadomestiti večje število aktivnih policistov. Foto: STA
Pomožne policiste vpokličejo, ko je treba zaradi nemotenega dela nadomestiti večje število aktivnih policistov. Foto: STA

LJUBLJANA > V policiji razkorak med potrebami in dejanskim stanjem rešujejo na različne načine. Eden od teh je tudi vpoklic pomožnih policistov, ko je treba zaradi nemotenega dela nadomestiti večje število aktivnih policistov. Pomožni policisti imajo namreč v času opravljanja službe v policiji vsa policijska pooblastila. Pomožne policiste vpokličejo tudi v primeru naravnih in drugih nesreč, ko je huje ogrožena javna varnost, za zavarovanje državne meje, pa tudi v primerih krize oziroma izrednega ali vojnega stanja.

Med pomožnimi policisti je kar nekaj upokojenih in nekdanjih policistov, za katere pa po novi uredbi velja, da je popolnjevanje pomožne policije z njimi možno le, če letni načrt dopušča širitev. Pogodbe z njimi bodo sklenili brez javnega razpisa in po predhodnem mnenju matične enote. Na osnovno usposabljanje jim ne bo treba, bodo pa vpoklicani na dopolnilno usposabljanje.

Na novo je urejena pravica delodajalca, pri katerem je zaposlen kandidat oziroma pomožni policist, do povračila nadomestila plače za čas opravljanja nalog policije.

Uredba zdaj določa, da se stranki lahko sporazumeta o prenehanju pogodbe, če se bistveno spremenijo okoliščine. Jasno so opredeljeni razlogi za enostransko odpoved pogodbe s strani policije. Na novo je urejena obveznost kandidata za pomožnega policista, ki odpove začasno pogodbo, da policiji povrne stroške usposabljanja. Določena je tudi pravica pomožnega policista, da z enomesečnim odpovednim rokom odpove pogodbo.

Februarja lani je, na primer, pred generalnim direktorjem policije po večletnem zatišju priseglo 56 pomožnih policistov, ki so končali usposabljanje. Leto prej se jih je na javni razpis prijavilo približno 600, od katerih jih je vse pogoje izpolnjevalo približno sto. Usposabljanja se je nato, kot omenjeno, udeležilo 56 kandidatov, med njimi 17 žensk.

Sicer pa bodo morali pomožni policisti že sklenjene pogodbe uskladiti z novo uredbo. Če pomožni policist ne bo sklenil nove pogodbe, bo že sklenjena prenehala veljati.


Najbolj brano