Kot bi se skala dvigovala nad valovi

Uradno bodo prenovljeni trg Kontrada v Kanalu odprli šele aprila, vendar je novi videz dobil že pred prazniki in tam obrtniki opravljajo le še zaključna dela. Zaradi rdečega marmorja še bolj kot prej izstopa oder sredi trga.

Zaradi plošč iz rdečega marmorja je oder, na katerem se 
bodo kot doslej poleti vrstile raznovrstne  kulturne prireditve, 
bolj opazen. Foto: Ambrož Sardoč
Zaradi plošč iz rdečega marmorja je oder, na katerem se bodo kot doslej poleti vrstile raznovrstne kulturne prireditve, bolj opazen. Foto: Ambrož Sardoč

KANAL > Lično zdajšnjo podobo Kontrade, ki jo je Občina Kanal prenavljala poleti in jeseni, so lahko videli že udeleženci nedavne slovesnosti ob 40. obletnici galerije Rika Debenjaka. Prav vsa dela sicer še niso zaključena in uradni krst bo aprila. Vendar so bagri in gradbinci s tega prostora - skupnega dvorišča sklenjenega obroča hiš - že odšli.

Trg so na novo tlakovali, hkrati pa so delavci zamenjali vse napeljave pod površjem in obenem tja “skrili” električne kable, doslej pritrjene na stene hiš. Ti torej ne bodo več kazili podobe pročelij, prav tako ne ulične svetilke, saj so jih namestili pod napušče. Kot je dejal župan Andrej Maffi, taka osvetlitev ustvarja tudi prav posebno atmosfero. Kopači med prenovo niso naleteli na arheološke ostanke, na stari tlak, kar bi bilo zaželeno, saj bi lahko to dediščino na primeren način vključili v novo podobo. So pa odkrili naravno oviro in poleg tega nevarnost: zaplato azbesta, ki jo je moralo odstraniti specialzirano podjetje. Kot je pojasnil župan, je šlo za posip iz ostružkov azbest-cementnih cevi, s kakršnim so ljudje v dolini pred leti množično prekrivali dvorišča.

Maffi je potrdil, da imajo na občini še namen kupiti tudi praktikable, s katerimi bo moč ploščad sredi trga razširiti v večji oder.

Naravno oviro pa so predstavlja tla pod Kontrado: trda skala, v kateri je težje kopati jarke. Na koncu je izvajalec vse “odel” v kamen. Ploščad sredi trga, ki je ostanek nekdanje hiše na tem mestu in služi kot oder, zdaj krasijo plošče rdečega marmorja iz Verone. Preostali del pa je tlakovan z lomljenim prodom v dveh odtenkih, ki ga veže podlaga iz za vodo prepustnih materialov. “Vodo kar vpijejo, zato na površju ne bodo nastajale luže in ne čez zimo led,” je vlogo te podlage pojasnil Maffi.

Prod v dveh odtenkih se čez ves prostor izmenjuje v ukrivljenih pasovih, ki so z vrha videti kot valovi. Kot je dejal župan, “naj bi to simboliziralo Sočo.” In sredi teh valov se dviguje ploščad, oder, kot bi bil velika skala. Na takšni pa je pravzaprav Kanal tudi nastal.


Najbolj brano