Da gre za okužbo z ošpicami, so prvi zaznali v Izoli

Zatem ko je moški, okužen z ošpicami, 4. januarja vstopil v ljubljansko pediatrično kliniko, je dan kasneje obiskal ambulanto za odrasle v Zdravstvenem domu Izola, 6. januarja pa zaradi slabega počutja poiskal pomoč na urgenci izolske bolnišnice. Od tam je steklo obveščanje po za to predpisanem protokolu. Začeli so oblikovati seznam in klicati vse, ki so bili z moškim v stiku. Če kdo od njih ni bil cepljen po programu ali ošpic ni prebolel, se mora cepiti, saj gre za nujni ukrep za preprečitev izbruha epidemije.

Dan po obisku v ljubljanski pediatrični kliniki se je moški z 
otrokom oglasil tudi v pediatrični ambulanti izolskega zdravstvenega doma. Foto: Mirjana Cerin
Dan po obisku v ljubljanski pediatrični kliniki se je moški z otrokom oglasil tudi v pediatrični ambulanti izolskega zdravstvenega doma. Foto: Mirjana Cerin

IZOLA > Primer okužbe z ošpicami, ki je zaradi obiska okuženega v ljubljanski pediatrični kliniki včeraj dvignil veliko prahu, so najprej zaznali v Izoli.

Oče, doma z območja izolske občine, sicer priseljen v Slovenijo, je 4. januarja, ne vede, da preboleva ošpice, peljal svojega majhnega otroka na redne preglede na ljubljansko pediatrično kliniko, dan zatem pa je obiskal ambulanto za odrasle v Zdravstvenem domu Izola, kjer je zdravnik koncesionar prepoznal, da je moški okužen z ošpicami. Ker se je moški vse slabše počutil, je v soboto, 6. januarja, poiskal zdravniško pomoč na centralni urgentni službi izolske bolnišnice.

Postopke vodijo epidemiologi

Zavrtelo se je kolesje uradnih ukrepov za primer preprečevanja širjenja nevarnih nalezljivih bolezni. Kot omenja strokovni direktor bolnišnice Felice Žiža, je šlo v njegovem primeru domala za šolski primer okužbe z ošpicami, z vsemi za to značilnimi tipičnimi znaki. Takoj so obvestili dežurnega epidemiologa in takoj posredovali vse potrebne podatke o ljudeh, s katerimi se je zadrževal v skupni čakalnici urgence, pa tudi seznam vseh zaposlenih, ki so ga takrat obravnavali.

Omenjeni konec tedna je bil za primorsko regijo dežuren epidemiolog Mario Fafangel iz novogoriške enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki je nemudoma začel sestavljati seznam in začel vzpostavljati kontakte z vsemi, ki so imeli kakršne koli stike z okuženim. Informacijo o okužbi so poleg ljubljanske pediatrične klinike posredovali še vsem zaposlenim v izolskem ZD, kjer so, podobno kot zaposleni v izolskem urgentnem centru bolnišnice, takoj začeli preverjati takrat prisotne.

“Z večino ljudi s seznama smo doslej že govorili po telefonu,” pravi Boris Kopilović iz koprske enote NIJZ, ki je v ponedeljek prevzel ta primer. “Le petim smo poslali pisno obvestilo, ker drugih kontaktov nimamo. Seznam obsega zabeležke, ali, kdaj in kolikokrat je bil kdo od njih cepljen proti ošpicam, kdo se doslej še ni cepil, kdo jih je prebolel ... Govorili smo že tudi z vsemi sodelavci in znanci okuženega, ki so bili z njim v stiku. Njegovo ženo smo cepili že v nedeljo. Samo včeraj smo s tega seznama, ki za naše območje obsega približno 50 ljudi, cepili že 20 ljudi. Nekateri pa so bili že doslej dvakrat cepljeni in so prejeli le navodila.”

Epidemije ni pričakovati

V ZD Izola so ugotovili, da proti ošpicam niso bili cepljeni vsi zaposleni, čeprav naj bi zanje veljalo, da morajo biti cepljeni proti vsem nalezljivim boleznim. Zato so jih zdaj nemudoma napotili na cepljenje. Otroka okuženega pa zaradi njegovega zdravstvenega stanja ne morejo cepiti. Kopilović in Žiža omenjata, da pa so na izolski urgenci vsi zaposleni cepljeni, saj to zahteva način dela na tem oddelku. Ob sprejemu v službo tudi to sproti preverjajo.

Glede na vse postopke, ki so jih sprožili v zvezi s tem primerom, epidemiolog Boris Kopilović iz koprske enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje izključuje možnost, da bi v Sloveniji prišlo do epidemije ošpic, ki so sicer zelo nevarna in hitro nalezljiva bolezen. Dopušča pa možnost, da se bodo pojavili posamični primeri okužbe.


Najbolj brano