Tekme blizu doma

Z veleslalomu v Cerknem se je začela nova sezona notranjsko-primorskega pokala v alpskem smučanju, ki najmlajšim in mladim primorskim smučarjem ponuja stroškovno in časovno vzdržen tekmovalni program blizu doma.

Na cerkljanskem smučišču Lom bo letos v sklopu programa 
SZS še najmanj pet tekmovanj mladih.   Foto: Saša Dragoš
Na cerkljanskem smučišču Lom bo letos v sklopu programa SZS še najmanj pet tekmovanj mladih.  Foto: Saša Dragoš

CERKNO > Prvi januarski dnevi so že tradicionalno namenjeni začetku tekmovalne sezone notranjsko-primorskega pokala v alpskem smučanju, ki je sicer eden regijskih pokalov za mlade smučarje pod okriljem Smučarske zveze Slovenije, namenjen vsem kategorijam od začetnikov do mladincev (U-21). Organizatorje sta slabo vreme in odjuga uvodoma pregnala z Javornika in Soriške planine, otvoritev pa jim je uspelo izpeljati v Cerknem, kjer je bil gostitelj SK Javornik. Organizatorji so se s sedmimi odličji v mlajših kategorijah (najboljši klub po številu odličij) izkazali tudi tekmovalno.

Na veleslalomski progi, ki jo je postavil trener Jurij Rupnik, se je pomerilo sto smučarjev in enajst klubov, v najzahtevnejših starejših kategorijah pa so bili najhitrejši postojnski smučarji, ki so tudi skupno osvojili največ odličij (SK Markin in SDP skupaj osem). Izstopala je kadetinja Urša Poženel Vilhar z absolutno drugim časom. Le mladinec Tilen Vidergar je bil hitrejši. V mlajših kategorijah je izstopal še novogoriški SK Gorica (pet odličij).

Ostali zmagovalci kategorij, U-14: Daniel Šmid (Kanin) in Manja Leban (Idrija); U-12: Bor Kavčič (Javornik) in Metka Pirih (Gorica); U-10: Taj Božič (Snežnik) in Corina Škrabolje (Snežnik); U-8: Luka Kavčič (Javornik) in Vanesa Uljan (Snežnik).

V najstarejši kategoriji U-21 je zmagal član SK Markin iz Postojne Tilen Vidergar, ki je prišel skozi cilj po manj kot 37 sekundah (36,84). Srebro je osvojil Vrhničan Aljaž Kužnik (38,20), bron pa Vidergarjev klubski kolega Žiga Šadl (38,82). Med dekleti je slavila članica SD Postojna Kaja Rebec (38,22) pred Pivčanko Patricijo Fabjan (39,39) in Vrhničanko Mašo Eržen (40,84).

Med kadeti (U-16) je bil najhitrejši Postojnčan Aljaž Kranjec (SDP, 37,77) pred Idrijčanom Nacetom Gnezdo (38,39) in Logatčanom Lovrencem Orešnikom (41,14). Med vrstnicami je najboljši čas postavila smučarka SD Postojna Urša Poženel Vilhar (36,89). Druga je bila klubska kolegica Alja Ronzullo (39,27), tretja pa članica tolminskega Matajurja Maša Mlakar. (42,29).

Sezona tekmovanj v alpskem smučanju na Primorskem se bo nadaljevala 18. in 19. januarja z mednarodnima FIS veleslalomoma v Cerknem, ki ju organizira SK Dol iz Ajdovščine.

Organizatorji notranjsko-primorskega pokala bodo skušali konec tedna izpeljati zaradi odjuge preložena tekmovanja v veleslalomu in slalomu na Soriški planini. Kaže, da jih bo ponovno oviralo spremenljivo vreme. V februarju so predvidena tekmovanja na Javorniku in v Trbižu, marca pa v Cerknem in na Kaninu, kjer bo 24. marca predvidoma tudi zaključek pokala.

Cerkno bo sicer 11. in 18. marca gostilo tudi tekmi slovenskega pokala za kategorijo U-12.


Najbolj brano