Bivša bankirja v zapor

Prva obsodilna sodba, povezana z bančno kriminaliteto v Sloveniji, je pred dnevi postala pravnomočna. Višje sodišče v Ljubljani je potrdilo zaporni kazni za Dušana Valenčiča in Borisa Pesjaka, nekdanja bančnika iz Faktor banke.

 Foto: Tamino Petelinšek/STA
Foto: Tamino Petelinšek/STA

LJUBLJANA > Specializirano državno tožilstvo je po novoletnih praznikih dobilo sodbo ljubljanskega višjega sodišča, ki je pritožbi zagovornikov obeh obsojenih zavrnilo in v celoti potrdilo sodbo okrožnega sodišča, so pojasnili na tožilstvu. Tako je postala pravnomočna prva obsodilna sodba, povezana z bančno kriminaliteto. Dušana Valenčiča in Borisa Pesjaka, nekdanja bančnika z vodstvenimi pooblastili pri Faktor banki, je sodišče obsodilo zaradi zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Višji sodniki so potrdili zaporne kazni za oba nekdanja bančnika, po pravnomočnosti sodbe oba zdaj čaka po 15 mesecev zapora, Pesjak pa bo moral plačati še 9231 evrov stranske denarne kazni.

Pesjaka in Valenčiča je sodišče obsodilo, ker sta leta 2012 na škodo Faktor banke (zdaj je pripojena DUTB) Blažu Pesjaku, sinu Borisa Pesjaka, in družbi Daj Invest Limited iz Cipra naklepno pridobila protipravno premoženjsko korist v višini 100.000 evrov, so pojasnili na tožilstvu. Pesjak in Valenčič sta srbskemu poslovnežu odobrila posojilo v višini 353.000, s katerim bi poravnal obveznosti do Faktor banke. Kreditni pogoji pa so se spremenili predvsem glede zavarovanja posojila, in sicer v korist Pesjakovega sina in hčerke.

Specializirano tožilstvo je zadovoljno s pravnomočno sodbo in prisojeno kaznijo, saj pomeni dobro izhodišče za vse ostale odprte postopke, povezane z bančno kriminaliteto najvišjega nivoja. “Prav tako predstavlja pomembno sporočilo, da bodo ugotovljene in dokazane zlorabe v bančnem sistemu, še posebej glede na nevarnost, ki jo predstavljajo, ustrezno strogo sankcionirane,” poudarjajo na specializiranem tožilstvu. Obramba obsojenih je že napovedala, da bo vložila zahtevo za varstvo zakonitosti, med drugim tudi glede višine kazni, saj je Blaž Pesjak 100.000 evrov vrnil.


Najbolj brano