V jubilej s Tršarjem in z Matanovićem

V jubilejnem letu bodo v Moderni galeriji, ki obeležuje 70 let delovanja, pripravili več dogodkov. Med večjimi bosta pregledni razstavi del kiparja Draga Tršarja in člana skupine OHO Milenka Matanovića.

V Moderni galeriji bodo junija odprli razstavo, posvečeno 
monumentalnim skulpturam Draga Tršarja.  Foto: STA
V Moderni galeriji bodo junija odprli razstavo, posvečeno monumentalnim skulpturam Draga Tršarja.  Foto: STA

LJUBLJANA > Dokumentarna razstava ob 70-letnici, ki jo bodo odprli marca, na ogled pa bo do septembra, bo predstavila razgibano razstavno dejavnost v prostorih Moderne galerije, Muzeja sodobne umetnosti Metelkova (MSUM), Razstavišča Rihard Jakopič in Male galerije.

Monumentalno in mednarodno

Sredi junija bodo v Moderni galeriji odprli razstavo Monument Drago Tršar, pregled monumentalnega kiparstva enega najpomembnejših slovenskih in nekoč jugoslovanskih modernističnih kiparjev. Tršar se je rodil leta 1927 v Planini pri Rakeku, z risbo se je začel spoznavati pri Francetu Goršetu, s kiparstvom pa pri Borisu Kalinu. Na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost, kamor se je vpisal leta 1951, sta bila ob Borisu in Zdenku Kalinu njegova učitelja še Peter Loboda in Karel Putrih, specialko pa je končal pri Frančišku Smerduju. Pomembna prelomnica v Tršarjevem opusu je bilo leto 1957, ko se je začel ukvarjati s “plastiko množic”. Z njo se je vpisal tudi na svetovni kiparski zemljevid: v parku Middelheim, ki je del Muzeja Middelheim v Antwerpnu, še danes stoji njegovo delo Manifestanti iz leta 1957.

Leto prej je bil povabljen na svetovno razstavo v Parizu, leta 1958 je razstavljal na beneškem bienalu, leta 1959 na Documenti v Kasslu, leta 1967, desetletje zatem, ko je razvil “masovno figuraliko”, pa so Manifestante uvrstili na reprezentativno razstavo svetovnega kiparstva v newyorškem muzeju Guggenheim. Prejel je številne nagrade, med drugim leta 1991 veliko Prešernovo nagrado, od leta 1995 pa je tudi redni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU).

Postavitev v Moderni galeriji bo zajela obdobje od petdesetih let minulega stoletja do danes, pripravljajo pa jo kot poklon visokemu jubileju umetnika in bo del medinstitucionalnega projekta Monument Drago Tršar. Projekt vodi Moderna galerija, vključuje pa še šest slovenskih javnih zavodov: Galerijo Prešernovih nagrajencev Kranj, Galerijo Murska Sobota, Galerijo Božidar Jakac Kostanjevica na Krki, Mestno galerijo Ljubljana, Koroško galerijo likovnih umetnosti Slovenj Gradec ter Obalne galerije Piran.

V Moderni galeriji bodo pripravili tudi razstavo, posvečeno 80. obletnici rojstva fotografa Stojana Kerblerja.Na razstavi bodo njegov opus predstavili celovito, od najzgodnejših, malo znanih del, ki so nastala okoli leta 1960 in v katerih je že mogoče razbrati značilnosti njegovega zrelega fotografskega pogleda, udejanjenega v slavnem ciklu Haložani, do Portretov s Ptujskih ulic. Ustvarjalni zenit je dosegel v ciklu Koline, zadnji večji cikel pa bodo predstavljale meditativne podobe Dvorišč, nastale v tem stoletju. Pol stoletja širok časovni lok ustvarjanja bodo na razstavi Stojan Krebler: lirični dokumentarist, ki bo na ogled od septembra do decembra, predstavili s približno 200 deli.

Konec marca bodo v MUSM odprli razstavo, posvečeno Milenku Matanoviću. V šestdesetih letih minulega stoletja je deloval v skupini OHO, pozneje je na sorodnih izhodiščih v kraju Issaquah v državi Washington ustanovil Pomegranate Center, ki skupnostim pomaga načrtovati in graditi skupne prostore za druženje.

Študiral je umetnostno zgodovino in z OHO-jem sodeloval od prvega obdobja. Pisal je konkretno in vizualno poezijo, slikal in izdeloval objekte, za katere je deloma uporabljal industrijske materiale.

Kasneje je produciral “revne” objekte in instalacije iz konoplje, lesa, gume in železa. Ukvarjal se je še s filmom, hepeningi in glasbo. Leta 1971 se je pridružil Družini v Šempasu, naslednje leto pa odšel v ZDA, kjer živi in dela na področjih srečevanja umetnosti, ekologije, ekonomije, zdravstva in vzgoje. Interdisciplinarni projekti temeljijo na soodvisnosti, se začnejo s skupnimi raziskavami življenjskega prostora in nadaljujejo v točkah srečevanja skupnosti. Razstava bo na ogled do 1. julija.

Potovali bodo tudi v Berlin

Od julija do oktobra si bo v MSUM mogoče ogledati skupinsko razstavo Postajati - žival, ki se tematsko navezuje na novejšo filozofsko smer post- oziroma transhumanizma, natančneje na področje živalskih študij, preučevanja odnosov med človekom in živaljo.

Izbor del pretežno iz zbirke Arteast 2000+ pa se bo marca predstavil v okviru večjega projekta z delovnim naslovom Hello World - Revisions of a Collection, ki ga pripravlja Nationalgalerie Berlin v svojem razstavišču Hamburger Bahnhof. Naslov MSUM-ove razstave v okviru tega projekta je Lokus trajnosti: Paviljoni, manifesti in kripte. Razstava bo v Berlinu na ogled do konca avgusta, zatem pa bo skupaj z izborom del iz Nationalgalerie na ogled še v Ljubljani.


Najbolj brano