Banka za hrambo posebno dragocenih vin

V Sežani bodo danes slovesno odprli prvo vinsko banko na Krasu. V njej je 33 sefov, v katerih lahko posamezniki, podjetja in drugi hranijo vina, ki imajo posebno vrednost, a zanje doma nimajo ustreznega prostora. Enega od ključev bodo na današnji slovesnosti predali tudi kmetijskemu ministru Dejanu Židanu.

Namen vinske banke je v prvi vrsti razširitev ponudbe in ne 
dobiček, je pojasnil direktor zadruge Marjan Colja. Foto: Petra Mezinec
Namen vinske banke je v prvi vrsti razširitev ponudbe in ne dobiček, je pojasnil direktor zadruge Marjan Colja. Foto: Petra Mezinec

SEŽANA > Vinske banke v svetu sicer niso zelo redke, je pa sežanska klet Vinakras prva na Krasu, ki bo svojim strankam ponudila tudi hranjenje arhivskih vin, je tik pred današnjim uradnim odprtjem vinske banke povedal Marjan Colja, direktor zadruge Vinakras Sežana.

Vina z letnikom rojstva, poroke, ...

“V prvi vrsti je vinska banka namenjena promociji. Za nas je pomembno, da lahko ljudje hranijo vina za posebne priložnosti. Pričakujemo, da bo v sefih naše vino, a to ne pomeni, da nekdo ne more shranjevati tudi drugih vin. Vinska banka je namenjena ljudem, ki želijo nekaj več in so pripravljeni za to tudi plačati,” je dodal Colja.

Vinski sef veliko ljudem služi tudi kot arhiv, za kar je poleg prostora potrebno tudi primerno vino, ki ima tudi dovolj pomembno čustveno ali simbolično vrednost. Mnogokrat ljudje v takih sefih shranijo steklenico z letnikom rojstva svojega otroka ali vnuka, poroke ali kakega drugega pomembnega dogodka.

Ena takih posebnih steklenic je tudi prvi letnik terantona sežanske vinske kleti. Ustekleničili so ga leta 1980, hranili vse do leta 2018 in ob otvoritvi vinske banke bodo z njim nazdravili.

33 sefov s stabilno temperaturo

Od 33 sefov v vinski banki je trenutno zasedenih sedem. “Vinsko banko smo začeli promovirati konec lanskega leta. Verjamem, da bomo banko sčasoma tudi napolnili,” je prepričan Colja. Letna najemnina v vinski banki stane okrog 60 evrov: “Gre za simboličen znesek. Z vinsko banko smo želeli v prvi vrsti razširiti našo ponudbo.”

Sefe lahko najamejo posamezniki, podjetja, občine in druge ustanove. Trenutno imajo svoj sef tudi občine Sežana, Komen in Hrpelje-Kozina.

Za vsak sef obstajata dva ključa, prvega imajo lastniki vin, drugega pa lastniki banke, ki skrbijo za primerno vzdrževanje vin. “Pomembno je, da v tem prostoru temperatura ne niha, zato je izredno primeren za hranjenje vina,” je še dodal direktor. Temperatura v vinski banki se giblje med 16 in 18 stopinjami Celzija.

En sef za zgodbo o teranu

Ključ enega od sefov bodo na današnji otvoritvi podarili kmetijskemu ministru Dejanu Židanu in njegovi ekipi. “Brez njihove pomoči ne bi v zgodbi s teranom prišli tako daleč. Ne glede na to, kakšna bo odločitev sodišča. Spoštujem, da so se osebno izpostavili,” je odločitev pojasnil Colja.

Mogoče pa Židan ne bo zadnji, razmišlja direktor zadruge, ki je prepričan, da bi bil sef v vinski banki dober poklon tudi drugim zaslužnim osebam.


Najbolj brano