Pogajanja zahtevajo tudi cariniki, pazniki in vojaki

Vlada je včeraj prižgala zeleno luč za podpis stavkovnega sporazuma s sindikatom poklicnih gasilcev, a na vrata že trkajo drugi. Včeraj se je tako oglasil stavkovni odbor sindikatov državne uprave, ki je vlado pozval k pogajanjem. Verjetno se bodo oglasili še drugi. Na sestanku pri premierju so se dogovorili, da bo minister za javno upravo do naslednje seje vlade pripravil pregled vseh stavkovnih zahtev vseh sindikatov javnega sektorja.

Gasilci so si tudi z nastopom pred parlamentarno zgradbo 
priborili povišanje plač. Foto: Tamino Petelinsek/STA
Gasilci so si tudi z nastopom pred parlamentarno zgradbo priborili povišanje plač. Foto: Tamino Petelinsek/STA

LJUBLJANA > Stavkovni odbor sindikatov državne uprave vlado poziva, naj se začne pogajati z njimi, predvsem pa jih zanima, ali dogovor z gasilci vpliva tudi na vrednotenje delovnih mest pooblaščenih uradnih oseb. Po mnenju skupnega stavkovnega odbora namreč vplivajo, še posebej v delu ohranitve plačnih razmerij znotraj dejavnosti.

Sindikati opozarjajo, da je odprava anomalij pooblaščenim uradnim osebam prinesla zvišanje za največ dva plačna razreda, ne pa za tri, kar je uspelo poklicnim gasilcem. S tem je vlada dodatno porušila primerljivost s pooblaščenimi uradnimi osebami.

Poklicni gasilci zadovoljni

V sindikatu poklicnih gasilcev so s predlogom stavkovnega sporazuma, ki mu je vlada včeraj prižgala zeleno luč za podpis, zadovoljni. Z vlado so se pogajali o zvišanju uvrstitve 16 drugih delovnih mest. Dosegli so, da se bo 10 od omenjenih 16 delovnih mest zvišalo za dva plačna razreda, dve delovni mesti za tri plačne razrede, dve delovni mesti za en razred. Sporazum predvideva, da se uredi tudi dodatek za stalnost, do katerega bi bili gasilci upravičeni od 1. januarja letos.

Prednost tistim, ki protestirajo?

Zato ugotavljajo, da vlada daje prednost tistim, “ki so protestirali ali zgolj grozili z najavo stavke”. Zahtevajo, da se predsednik vlade nemudoma sestane s stavkovnim odborom, kot je to storil v primeru gasilcev, sicer bodo te zahteve vključili v stavko 24. januarja.

V skupnem stavkovnem odboru so združeni Sindikat državnih organov Slovenije, Sindikat carinikov Slovenije, Sindikat ministrstva za obrambo, Sindikat veterinarjev Slovenije, Sindikat vojske, obrambe in zaščite ter Sindikat pilotov ministrstva za obrambo.

Zaradi novih plačnih zahtev so zaskrbljeni tudi v Klubu slovenskih podjetnikov. Višje plače zahtevajo višjo maso plač, ta pa več dajatev. To pomeni manj denarja za naložbe in plače v podjetjih, posledice tega pa lahko ogrozijo tudi razvojna prizadevanja, so opozorili. Namesto pretirane evforije, prelivanja denarja za razvojni skok podjetij v javno porabo in pretiranih apetitov v javnem sektorju potrebujemo dejanja za razvojni skok Slovenije, pravijo v Klubu slovenskih podjetnikov. “Res bo lanska gospodarska rast skoraj petodstotna, toda bruto domači proizvod je realno šele pred meseci dosegel predkrizno raven, zaradi česar upravičeno govorimo o izgubljenem desetletju,” pravijo in dodajajo, da pretirani apetiti po večji javni porabi odžirajo investicijsko sposobnost gospodarstva in zmožnost višjega nagrajevanja zaposlenih v gospodarstvu, predvsem visoko strokovnih, razvojnih kadrov. Priznavajo, da so v javnem sektorju plačne anomalije, toda denar za to naj se najde znotraj zdajšnje mase plač, pravijo. Opozarjajo na kritičen zaostanek pri produktivnosti, pa tudi, da se zadolženost države kljub večjim prilivom v javne blagajne znižuje prepočasi. Vlado, sindikate in druge deležnike pozivajo, naj se ne spet igrajo s prihodnostjo Slovenije.“Trenutno rast moramo prednostno izkoristiti za nove investicije v višjo dodano vrednost in višjo produktivnost v gospodarstvu. V nasprotnem primeru ne bo niti razvojnega skoka Slovenije niti višjega standarda v prihodnosti,” opozarja predsednik kluba Marjan Batagelj.

Pregled vseh stavkovnih zahtev

Še pred sejo, na kateri je vlada prižgala zeleno luč za podpis stavkovnega sporazuma s sindikatom poklicnih gasilcev in za to pooblastila obrambno ministrico Andrejo Katič, pa je minister za javno upravo Boris Koprivnikar vodjem koalicijskih poslanskih skupin, ki so se zbrali na rednem srečanju pri predsedniku vlade, poročal o zahtevah in pričakovanjih sindikatov javnega sektorja.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je povedala, da so se strinjali, da je treba (pre)številne zahteve sindikatov najprej pregledati ter oceniti, koliko so vsebinsko, strokovno, delovnopravno in finančno razumne ter kaj lahko vlada v nadaljnjem pogajalskem procesu naredi.

Ključen pa je po njenih besedah poziv k umiritvi strasti. Treba je namreč sesti za pogajalsko mizo ter v mejah razumnega in pričakovanega nadaljevati z dialogom in končnim dogovorom, je še dodala. Vlado so znova pozvali, da pripravi pregled vseh stavkovnih zahtev vseh sindikatov in nato nadaljuje s svojim pogajalskim delom. Minister Koprivnikar je spomnil, da se je s 1. januarjem sprostilo dodatnih 46 milijonov evrov za odpravo plačnih anomalij, kar je posledica že sklenjenih pogajalskih procesov. Poleg tega se dogovarja za sprostitev nadaljnjih slabih deset milijonov evrov za odpravo anomalij.


Komentar novinarja

Silva Križman

Neskončni apetiti

Danes, pet dni pred napovedano opozorilno gasilsko stavko, bo sindikat poklicnih gasilcev z ministrico za obrambo podpisal stavkovni sporazum in aneks h kolektivni pogodbi. Tako naj bi končno odpravili plačne anomalije pri operativnih gasilcih, uredili položajni dodatek in dodatek za stalnost. Ne gre za visoke zneske, saj že sicer plače v razredih, ki jih “zasedajo” gasilci, niso visoke. Pravzaprav so v družbenem kontekstu njihovega dela sramotno nizke. Ampak to je že druga zgodba, znana kot plačni ...

Preberi več

Najbolj brano