Od Poljuba do Fride

Letošnje leto v naši bližini ponuja nekaj razstav, ki bodo zagotovo razveselile ljubitelje likovne umetnosti. V Palladijevi baziliki v Vicenzi se je na razstavi Med žitnimi polji in nebom(Tra il grano e il cielo) že od lanskega oktobra mogoče sprehoditi med mojstrovinami Vincenta van Gogha. Nedaleč stran, v Trevisu, bodo 24. februarja odprli razstavo “Michelangela 20. stoletja” Augusta Rodina, v Milanu pa s prvim februarskim dnem vabijo na potovanje v svet Fride Kahlo.

V Trevisu si bo mogoče ogledati tudi sloviti Rodinov Poljub.
V Trevisu si bo mogoče ogledati tudi sloviti Rodinov Poljub.  

VICENZA, TREVISO, MILANO > Vincent van Gogh (1853-1890) se je slikarstvu začel posvečati šele v zadnjem desetletju življenja. Ob finančni pomoči brata Thea je najprej preučeval dela “barbizonskih slikarjev” Milleta, Daubignyja in Rousseauja. V tistem obdobju so na njegovih platnih prevladovala realistična tihožitja v zamolklih, temnih barvah. Srečanje s francoskimi impresionisti leta 1886 je njegov slog osvobodilo, v barvno paleto naselilo svetlejše tone, potezo pa potegnilo v smer, ki je napovedovala ekspresionizem. Dve leti kasneje, ko se je spoprijateljil z Paulom Gauginom (1848-1903) in se z njim odpravil v Arles, se je začelo van Goghovo najplodnejše obdobje. Takrat so na njegove slike vstopili vrtovi, mostovi in uličice tega provansalskega mesta, pa tudi sončnice ... Postavitev v Palladijevi baziliki bo na ogled do 8. aprila, razstavljenih je 125 del, ki jih je posodil nizozemski muzej Kröller Müller, vpogled v umetnikove notranje boje in drame pa odstirajo pisma, ki jih je pisal bratu Theu.

Le dobrih osemdeset kilometrov od Vicenze, v Trevisu, pa napovedujejo veliko razstavo del kiparja Augusta Rodina (1840-1917), ki jo je, tako kot van Goghovo, zasnoval umetnostni zgodovinar Marco Goldin. Dela za postavitev, ki bo na ogled od 24. februarja do 3. junija, bodo v treviški muzej Santa Caterina prispela iz Pariza. Razstava v Trevisu bo zaokrožila potovanje Rodinovih del, ki so ga lani, ko je minilo 100 let od njegove smrti, pripravili v pariškem Musée Rodin ter jih predstavili v pariškem Grand Palace in Metropolitanskem muzeju v New Yorku. 50 skulptur, med njim tudi Mislec in Poljub ter 30 del na papirju, bo razgrnilo tudi vpliv, ki sta ga na Rodina imela italijanska umetnost in še zlasti Dante ter razkrilo umetnikov odnos do marmorja, ki ga je ta veliki francoski kipar in van Goghov sodobnik znal obdelati tako, da mu je vdihnil toplino in milino.

Milanski Muzej kulture (MUDEC) pa bo prav tako do 3. junija gostil razstavo velike Fride Kahlo (1907-1954), umetnice, ki je na platnih upodabljala vse svoje ljubezni in bolečine. Kurator Diego Sileo pravi, da Frida tudi po 110 letih, kolikor je lani minilo od njenega rojstva, še vedno skriva mnogo skrivnosti. Bila je vrhunska umetnica, pa tudi politična aktivistka. Zavedela se je vpliva, ki ga je imel na njeno slikarstvo moški njenega življenja Diego Rivera, in se mu je poskušala izogniti. Razstava Frida Kahlo - Oltre il mito (Onkraj mita) bo po besedah kuratorja opozorila tudi na spregledano duhovitost in ironičnost v njenih delih, še zlasti v tihožitjih. Razstavo, ki jo napovedujejo kot največjo predstavitev umetnosti Fride Kahlo v Italiji in Evropi doslej, bodo odprli 1. februarja, ogledati pa si bo mogoče slikarkina najpomembnejša in najznamenitejša dela, tudi slovite avtoportrete.


Najbolj brano