Putin si v novem letu želi pragmatičnega sodelovanja s Trumpom

Ruski predsednik Vladimir Putin je v novoletnem voščilu ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu izrazil željo po "pragmatičnem dolgoročnem sodelovanju". Sirskemu kolegu Bašarju al Asadu pa je zagotovil, da bo Rusija še naprej podpirala sirska prizadevanja za ohranjanje suverenosti države.

Putin je v voščilu Trumpu poudaril, da  je sodelovanje med 
ZDA in Rusijo še posebej potrebno za krepitev strateške 
stabilnosti v svetu. Foto: Leo Caharija
Putin je v voščilu Trumpu poudaril, da je sodelovanje med ZDA in Rusijo še posebej potrebno za krepitev strateške stabilnosti v svetu. Foto: Leo Caharija

MOSKVA > V voščilu Donaldu Trumpu je Vladimir Putin izrazil željo po konstruktivnem dialogu, ki bi temeljil na obojestranskem sodelovanju. "To bi lahko omogočilo pragmatično dolgoročno sodelovanje," je zapisal po navedbah nemške tiskovne agencije dpa. Kot je poudaril, je sodelovanje med ZDA in Rusijo še posebej potrebno za krepitev strateške stabilnosti v svetu.

Čestitko je Putin napisal tudi Asadu, v njej pa izrazil "iskreno upanje, da se bodo v Siriji v novem letu nadaljevale ključne spremembe v pravo smer". Poudaril je, da bo Rusija še naprej državi zagotavljala vso pomoč pri varovanju suverenosti, enotnosti in ozemeljske celovitosti države, pri spodbujanju procesa političnega umirjanja, pa tudi pri prizadevanjih za obnovitev nacionalnega gospodarstva.

V čestitki izraelskemu premierju Benjaminu Netanjahuju je ruski predsednik izrazil upanje na nadaljnje sodelovanje pri zagotavljanju stabilnosti in varnosti na Bližnjem vzhodu. Turškemu predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu pa je sporočil, da sta njuni državi "s tesnim sodelovanjem uspeli preprečiti širjenje teroristične grožnje po Bližnjem vzhodu in ustvarili pogoje za politično rešitev sirskega konflikta".

Pisal je tudi kitajskemu predsedniku Xi Jinpingu in izpostavil napredek v rusko-kitajskih odnosih. "Nadalje je ruski predsednik potrdil pripravljenost na nadaljnje sodelovanje pri širitvi celovitega partnerstva, osnovanega na zaupanju, in strateških stikov med Rusijo in Kitajsko v dobro dveh sosednjih narodov," so sporočili iz Kremlja po navedbah ruske tiskovne agencije Tass.

Pred novim letom se je Putin med drugim spomnil tudi na nemško kanclerko Angelo Merkel in ji prenesel upanje, da bosta v prihodnjem letu Rusija in Nemčija napredovali pri reševanju mednarodnih problemov. V čestitki francoskemu predsedniku Emmanuelu Macronu pa je zapisal, da pričakuje njegov obisk Rusije.


Najbolj brano