Postojna se ognjemetu ni odrekla

V sedmih občinah med Postojno, Ilirsko Bistrico in Komnom bosta, kot že nekaj let doslej, le dve silvestrovanji na prostem, v Postojni in Ilirski Bistrici. Kraševce pa na najdaljšo noč že tradicionalno vabi hrib Trstelj.

Nebo nad Postojno bo, tako kot ob prehodu v 2017 (na 
fotografiji), tik po polnoči razsvetlil veliki ognjemet, ki se mu 
občina na pobudo občanov ni želela odreči. Foto: Arhiv Občine Postojna
Nebo nad Postojno bo, tako kot ob prehodu v 2017 (na fotografiji), tik po polnoči razsvetlil veliki ognjemet, ki se mu občina na pobudo občanov ni želela odreči. Foto: Arhiv Občine Postojna

SREDNJA PRIMORSKA > Največje in najbolj obiskano silvestrovanje na prostem v tem delu Primorske prirejajo v Postojni. Letos bo zbrane na osrednjem trgu pred Krasom v novo leto popeljala domača glasbena skupina Akordi, ki bo za zabavo z glasbo za vse okuse in generacije skrbela od 22. ure dalje. Točno ob polnoči bo županova zdravica, ki ji bo sledil ognjemet. “Zanj smo namenili približno 3300 evrov, uporabili pa bomo okolju prijazen ognjemet. Na občini smo dobili več klicev spodbude, da občanke in občani ognjemet pričakujejo in podpirajo, ne podpirajo pa prekomerne uporabe pirotehničnih izdelkov izven prazničnih dni,” so nam na postojnski občini odgovorili na vprašanje, zakaj se ognjemetu niso odrekli. K temu je občine letos sicer pozvala tudi agencija za okolje, a ponekod so se odločili, da učinek ognjemeta na novoletno vzdušje odtehta kratkotrajno povišanje koncentracije onesnaževal v zraku.

Na prostem bodo silvestrovali tudi v Ilirski Bistrici, kjer se bo ob 21.30 začela zabava s skupino Lisjaki na vrtu gostilne in picerije Triglav, ki je letos prevzela organizacijo bistriškega silvestrovanja za odrasle. Že ob 17. uri pa bo otroško silvestrovanje z dedkom Mrazom v Domu na Vidmu.

V kraško-brkinskih občinah večjih organiziranih silvestrovanj ne bo, bodo pa v nekaterih vaseh za skupno druženje in voščila v vaških in drugih domovih poskrbeli vaščani sami. Že tradicionalno pa se bodo Kraševci lahko na najdaljšo noč podali na priljubljeni hrib Trstelj, kjer bo poskrbljeno za pijačo, hrano in zabavo.

Na prvi dan novega leta Turistično društvo Kras vabi na tradicionalni pohod na Volnik. Zbor bo ob 13. uri pri nekdanji karavli v Žekancu pri Dutovljah. Po sestopu bo sledilo druženje ob kozarcu vina ali čaja na Bunčetovi domačiji.

Na Postojnskem pa Turistično društvo Podgura prireja tradicionalni novoletni pohod na Sveti Lovrenc. Pohodniki se bodo zbrali ob 14. uri na parkirišču v Studenem, po pohodu pa bodo nazdravili v vaškem gasilskem domu.


Najbolj brano