Silvestrovo pred televizijskimi ekrani: med Modrijani in Pankrti

Kaj ponujajo televizijske hiše na najdaljšo noč v letu? Prvi program nacionalke stavi na klasičen recept zabavnih glasbenih oddaj, medtem ko bodo na drugem programu na svoj račun prišli tudi zahtevnejši ljubitelji filma. Pop TV pripravlja slovenski miks filma in glasbe, na Kanalu A pa sledi silvestrsko prikladni filmski maraton Prekrokana noč 1, 2, 3.

Brez Modrijanov ne bo šlo niti na nacionalki niti na Popu. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Brez Modrijanov ne bo šlo niti na nacionalki niti na Popu. Foto: Zdravko Primožič/FPA

Za uvod v silvestrski program na prvem programu televizije Slovenija bo poskrbela oddaja Vse je mogoče z Bojanom Emeršičem na čelu, kateremu se bodo pridružili še številni stari znanci iz oddaje, kot so Miha Brajnik, Ana Maria Mitić, Gorazd Žilavec, Tilen Artač, Mojca Funkl, Tina Gorenjak in Boris Kobal, kot posebna gostja pa bo oddajo za kratek čas obiskala tudi pevka Nina Pušlar.

V Mariboru so silvestrovali že 8. decembra

Že tretje leto zapored bodo lahko gledalci slovenske nacionalne televizije novo leto dočakali z narodnozabavno oddajo Silvestrski pozdrav, ki so jo tudi letos posneli vnaprej, in sicer 8. decembra v mariborski dvorani Tabor, kjer je kar 3800 obiskovalcev “odigralo” predčasni skok v novo leto. Voditeljske vajeti imata ponovno v rokah Darja Gajšek in Blaž Švab, v približno treh urah programa pa se bo zvrstil cvet slovenske narodnozabavne estrade od Modrijanov, Tanje Žagar, Helene Blagne, Alfija Nipiča, Prifarskih muzikantov do Omarja Naberja, Alye in zasedbe Kingston.

Tudi snovalci programov na italijanskih komercialnih kanalih se niso kaj preveč trudili s filmskimi novitetami ali raritetami.

Po narodnozabavnem maratonu Manouche in Pankrti

Zaključek najdaljše noči v letu na prvem programu bo minil v ušesom bolj prijaznih ritmih. Po triurnem slovenskem narodnozabavnem maratonu bo za rehabilitacijo ušesnih bobenčkov poskrbela slovenska gypsy swing zasedba Manouche, ki so se ji tokrat na odru pridružili še Klemen Klemen, Alenka Godec, Sestre Trobec ter bobnar Jure Rozman.

Ob 2.40 pa sledi še veliki koncert slovenske punk institucije Pankrti, ki so svoj 40. rojstni dan ovekovečili z jubilejnim koncertom v ljubljanskih Stožicah. Nastopili so v izvirni postavi: Pero Lovšin-Gnus, Bore Kramberger, Slavc Colnarič, Bogo Pretnar in Marc Kavaš. Gost jubilejnega koncerta je bil tudi izvorni član britanske zasedbe Sex Pistols Glen Matlock.

Na SLO 2 povsem druga zgodba

Na drugem programu slovenske televizije pa se bo na silvestrovo odvrtela povsem drugačna zgodba. Že ob 21.25 bo na sporedu svojstvena komedija še bolj svojstvenega španskega režiserja Alexa de la Iglesia (Žalostna balada za trobento, Witching Bitching) Moja divja noč, v kateri spremljamo odbito kroniko zgod in nezgod ter zarot in zakulisnih iger, ki spremljajo snemanje silvestrske televizijske oddaje.

Ob 23. uri na drugem programu nadaljujejo s komično romanco Gemma Bovary. Anne Fontaine, režiserka biografske drame o Coco Chanel, tokrat predstavlja zgodbo z idiličnega francoskega podeželja, kjer je zasanjani Parižan Martin odprl svojo pekarno. Obseden je z literaturo pisatelja Gustava Flauberta, ki ga pripravi do tega, da začne na svoja nova soseda, Gemmo in Charlieja Boveryja, gledati s posebnimi, lahko bi rekli literarnimi očmi, kar privede do številnih komičnih trenutkov.

Dolgoletni scenarist Clinta Eastwooda

Pol ure po polnoči in po zdravici lahko na drugem programu zaplujete v bolj resne filmske vode. Na sporedu je triler Paula Hagissa (dolgoletni scenarist Clinta Eastwooda; Pisma z Ivo Jime, Million dollar baby ...) 72 ur z Russelom Crowom in Liamom Neesonom v glavnih vlogah. Zgodba gre takole: John in njegova žena Lara imata popolno življenje, dokler Laro ne aretirajo v preiskavi umora, za katerega pravi, da ga ni storila. Tri leta po njeni obsodbi se John trudi obdržati svojo družino skupaj, vzgajati sina in učiti na fakulteti, medtem pa skuša dokazati ženino nedolžnost. Ko zavrnejo njeno zadnjo pritožbo, poskuša narediti samomor in John spozna, da ima samo eno izbiro - rešiti jo mora iz zapora.

Češnjica na torti ob 4.45

Ob 2.45 sledi nemški film Starfighterji, osvajalci neba, ki temelji na resnični zgodbi, korupcijskem škandalu, ki je pretresel povojno Nemčijo, zvezo Nato in oboroževalno industrijo. Najbolj zdržljive gledalce pa ob 4.45 čaka češnjica na torti - na sporedu bo dokaj nepoznani dokumentarec Romana Polanskega iz leta 1972 Konec tedna s prvakom. Mladi Polanski je namreč v začetku 70. let preživel vikend s svetovnim prvakom Formule 1, Jackiem Stewartom. Srečala sta se v Monacu, v času prestižne avtomobilske dirke za Grand Prix, dokumentarni film pa ponuja zanimiv trenutek v življenju nadarjenega športnika v času njegove največje slave.

Na Pop TV po preverjenem receptu

Na Pop TV so se za silvestrovo odločili za preverjeni recept. Ob 21.55 bo na sporedu najbolj gledan slovenski film vseh časov Pr'Hostar. Nizkoproračunski fenomen Pr'Hostar nima izjemne zgodbe, ima pa dober tempo in predvsem igralce, naturščike, ki na platnu delujejo zelo pristno. Ker pa imamo pred seboj neodvisno produkcijo, gredo avtorji lahko v svojem humorju do konca. In pri tem so neizprosni.

Tudi na Pop TV ne bomo mogli ubežati vižam Modrijanov, a k sreči bodo te kratkotrajne (približno 15 minut). Pet minut po polnoči sledi veliki koncert Magnifica. Presenetljivo pa so se na Popu odločili, da bodo tudi filmski zaključek najdaljše noči v letu prepustili slovenskemu filmu, in to ne v ravno najbolj običajnem žanru za komercialno televizijo - grozljivki. Ob 1.50 bo na sporedu IdilaTomaža Gorkiča.

Na Kanalu A po liniji najmanjšega odpora

Na Kanalu A so snovalci programa ubrali tako imenovano linijo najmanjšega odpora, od 20. ure do približno 1.30 si boste lahko ogledali trilogijo Prekrokana noč.

Tudi snovalci programov na italijanskih komercialnih kanalih se niso kaj preveč trudili s filmskimi novitetami ali raritetami. Na Italia 1 si lahko ogledate kar dve avanturi neprekosljivega italijanskega humorista Fantozzija, na Rete 4 pa ljubitelje resnejše kinematografije čaka Kraljev govor z izjemnim Colinom Firthom v glavni vlogi. Na Canale 5 se bo ob 21. uri začela osrednja zabavna silvestrska oddaja, ki jo bodo oplemenitili s številnimi glasbenimi gosti, trajala pa bo kar štiri ure in pol.


Najbolj brano