Alkohol ni sprožilec veselja - Pretiravanje s pitjem se lahko zelo maščuje

Čim bolj veselo pričakovanje novega leta je za mnoge priložnost za vsaj začasni pobeg pred skrbmi in stisko. Zato se nekateri založijo z veliko količino alkohola. Nasploh je silvestrovanje že tradicionalno povezano z nazdravljanjem z alkoholom. Posledice pijančevanja so lahko hude, ko se razbohoti maček. Upoštevajte nasvet o zmernem pitju.

V slovenski kulturi je silvestrovo eden izmed praznikov, 
povezanih z nazdravljanjem in  uživanjem veliko alkohola. Foto: /
V slovenski kulturi je silvestrovo eden izmed praznikov, povezanih z nazdravljanjem in uživanjem veliko alkohola. Foto: /

Posledica pretiravanja s hrano in pijačo so težave z želodcem, ledvicami, črevesjem, srcem, vse hujša zgaga, siljenje na bruhanje, povišan krvni tlak, putika, bolečine v žolčniku, napad žolčnih kamnov, boleča jetra, takoj po pijančevanju tudi maček. Včasih pride celo do težkih zapletov, ko je treba pomoč poiskati na urgenci bolnišnice. Zato za zdrave velja nasvet, naj dan po pretirano použiti količini hrane in alkohola namenijo čiščenju organizma. Pijejo naj le veliko navadne in mineralne vode, obogatene s svežim limoninim sokom. Na ta način boste iz telesa sprali nakopičene maščobe in druge škodljive snovi zaradi težke hrane in alkohola.

Ko se pojavi maček

Če imate mačka, posezite po nesladkani limonadi. Aspirin vzemite takoj, ko začne kljuvati v glavi ali še prej. Ne glede na oslabelost pojdite na zrak, globoko dihajte in se prisilite k hoji vsaj za pol ure. Ni treba pretiravati s hitrostjo, pomembno je, da se premikate.

Pri ljudeh z mačkom pride do dehidracije, prav zato je pitje navadne vode nujno. Kadar mačka spremlja bruhanje, morate z vodo sproti nadomeščati izgubljeno tekočino. Še bolj kot navadna voda je priporočljiva mineralna, saj hitreje učinkuje zoper izčrpanost in slabost.

Mačka že vnaprej preprečite

Temeljni nasveti, ki bi jih morali dosledno upoštevati, narekujejo: popijte le toliko alkohola, kot ga prenesete (količine so pri različnih ljudeh lahko različne); nikar ne mešajte več vrst alkoholnih pijač; nikoli ne pijte na prazen želodec.

Ob vsakem kozarcu alkohola popijte vsaj kozarec navadne vode, tako se vas alkohol ne bo takoj “prijel”. Med pitjem alkohola ves čas jejte prigrizke iz ogljikovih hidratov, kar “popije” nekaj použitega alkohola. Preden se podate v družbo, za katero veste, da bo veliko nazdravljala, doma pojejte kaj kaloričnega. Nekateri svetujejo celo kos slanine in kruha, kar naj bi ustvarilo oblogo v želodcu.

Odpoved delovanja notranjih organov, razuma in nadzora

Ob veliki količini popitega alkohola so jetra ves čas preobremenjena. Najblažja reakcija organizma je slabo počutje in upočasnitev mentalnih funkcij. Poleg jeter trpi tudi žolčnik, zato bolečine v žolčniku niso redkost in so resen opomin, da ste si škodili.

Pretirano popivanje botruje neodgovornim dejanjem in pretiranemu pogumu - divjanju z avtomobilom, pretiravanju na smučarskih progah, drznemu odhodu v hribe. Vinjeni radi izbirajo poti, namenjene le izkušenim hribolazcem s primerno fizično kondicijo.

Zaradi pijančevanja se maček lahko razbohoti celo v tigra. Spremljajo ga neznosen glavobol, bruhanje, občutljivost na dnevno svetlobo, izsušena usta in grlo, splošna slabost. Pojavi se lahko celo zastrupitev in takrat je nujno izpiranje želodca na urgenci.

Vse to preprečite, če pijete zmerno. Ko začutite, da ste popili preveč, takoj nehajte piti in pijte le še navadno vodo. Tudi penina ob polnoči je zahrbtna, zelo hitro opijani.

Takoj po slavju, preden se odpravite spat, popijte velik kozarec vode in vzemite aspirin. Zjutraj takoj popijte kozarec mineralne vode s sokom limone, pojejte eno ali dve zreli banani, vzemite aspirin in pojdite na sprehod. Ker so oči občutljive na svetlobo, si nadenite sončna očala.


Najbolj brano