Žive jaslice spet v Kazljah

V Kazljah bodo jutri ob 18.30 uprizorili žive jaslice. Predstavo bodo ponovili še v ponedeljek in torek ob 17. uri. Gre za ponovitev uprizoritve, ki so jo v Kazljah prvič postavili pred 15 leti in za “remake” jaslic, ki so prvič oživele v Postojnski jami pred 28 leti.

Avtor predstave živih jaslic je Gregor Tozon, ki je tudi zbiralec 
jaslic; ima jih več kot 170 z vseh koncev sveta.  Foto: Petra Mezinec
Avtor predstave živih jaslic je Gregor Tozon, ki je tudi zbiralec jaslic; ima jih več kot 170 z vseh koncev sveta.  Foto: Petra Mezinec

KAZLJE > Pod zasnovo predstave v Kazljah se, tako kot tudi v Postojnski jami pred 28 leti, podpisuje režiser Gregor Tozon. “Takrat smo za televizijo snemali oddajo Slovenski oktet v Postojnski jami in ko smo gledali, kam postaviti oktet, sem videl kapnik baldahin, ki je bil prav tak, kot je bila štalca v naših domačih jaslicah,” se Tozon spominja trenutka, ko se mu je porodila zamisel za postavitev živih jaslic v Postojnski jami.

Čeprav časi takrat še niso bili najbolj naklonjeni postavljanju jaslic, je zamisel zaživela, ker so ves izkupiček od obiskov namenili odpravljanju posledic neurja, ki je tedaj prizadelo Laško in okolico. Imeli so pet 17-minutnih predstav na dan, šlo pa je za statično postavitev, ki so jo v jami ponavljali še nekaj let.

Pred 15 leti je Tozon uprizoritev živih jaslic prestavil v Kazlje, kjer tudi sam živi. Ker v vasi nimajo jame, je kuliso uprizoritvi dal kraški borjač nekdanjega farovža.

Letos bodo žive jaslice v sodelovanju z Razvojnim društvom Kazlje ponovili. Vloge figur v jaslicah so prevzeli domačini, ki so za delo poprijeli tudi kot rekviziterji, kostumografi, osvetljevalci in še marsikaj. Na zvoniku in na dvorišču nekdanjega farovža bodo tako uprizorili tri predstave, ki bodo “igra luči, glasbe in figur,” na kratko opiše Tozon.


Najbolj brano