Batagelj oddal ponudbo za delnice Certe

Na razpis Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) in Modre zavarovalnice za odkup delnic, ki predstavljajo 23,39 odstotka kapitala družbe Certa, je svojo ponudbo posredoval tudi največji lastnik Certe Holding in prvi mož Postojnske jame Marjan Batagelj. Napovedal je tudi povečevanje deleža v Certi Holding, s čimer si želi "urejenega vodenja".

Marjan Batagelj: "Urejeno lastništvo pomeni praviloma tudi 
urejen način vodenja, sicer izgubiš veliko energije s tistimi, ki 
želijo nagajati.” Foto: Leo Caharija
Marjan Batagelj: "Urejeno lastništvo pomeni praviloma tudi urejen način vodenja, sicer izgubiš veliko energije s tistimi, ki želijo nagajati.” Foto: Leo Caharija

POSTOJNA, CERKNO > Na DUTB so za STA pojasnili, da postopki še niso zaključeni in da zato zadeve še ne morejo komentirati, Marjan Batagelj pa je povedal, da je oddal ponudbo za paket 529.070 delnic Certe in da upa, da bo čim prej tudi dobil rezultate razpisa. V primeru uspeha bi lahko skoraj v celoti izpeljal lastniško konsolidacijo v Certi. Rok za oddajo zavezujočih ponudb se je sicer iztekel 15. decembra ob 14. uri.

Bo pa v prihodnje skušal povečevati tudi delež v Certa Holdingu. "Urejeno lastništvo pomeni praviloma tudi urejen način vodenja, sicer izgubiš veliko energije s tistimi, ki želijo nagajati. Kako to izgleda, pa smo na svoji koži občutili zadnje mesece," je priznal.

Strateške naložbe Certe vključujejo 100-odstoten lastniški delež v družbi Hotel Cerkno, 85,52-odstotni delež v kobariški družbi TIK in 25-odstoten delež v družbi Eta Cerkno.

Certa je bila ustanovljena leta 1992, z lastninskim preoblikovanjem in preimenovanjem Ete Cerkno je Certa takrat postala lastnica družbenega kapitala Ete. Lastniki Certe so že takrat postali družba Ego, ki ima sedež v Švici in je večinska lastnica Ete in skupnost delničarjev, ki preko notranjega odkupa (zaposleni in upokojenci v družbah Eta Cerkno, Hotel Cerkno, Hiša in Certa) od Sklada RS za razvoj postanejo lastniki družbe.

V letu 1998 je večina teh delničarjev ustanovila družbo pooblaščenko Certa Holding, na katero so prenesli svoje delnice. Holding je tako postal obvladujoča družba Certe, saj ima v lasti 54,34 odstotka njenih delnic.

Z lastninskim preoblikovanjem je Certa postala 100-odstotna lastnica Hotela Cerkno, v letu 1997 pa je od Slovenske razvojne družbe odkupila družbo TIK iz Kobarida. Danes je družba 85,52-odstotna lastnica kobariškega podjetja.

Oktobra je družba Postojnska jama v prevzemnem postopku cerkljanske Certe Holding pridobila 49,13 odstotka delnic, Batagelj pa je napovedal povezovanje sinergij cerkljanskega in postojnskega turizma ter predstavil razvojni načrt. Tik pred skupščino holdinga, ki je potekala konec oktobra, je Batagelj 10 odstotkov teh delnic prodal finančnemu skladu Alfi, s čimer si je zagotovil več glasovalnih pravic. Trenutni statut holdinga namreč določa, da noben delničar nima več kot desetine glasovalnih pravic.

Batagelj je nato na skupščini postavil svoj nadzorni svet, postal njegov predsednik in do nadaljnjega trenutnemu vodstvu holdinga podaljšal mandat.


Najbolj brano