Pri Debenjakovih praznujejo

Danes je v Kanalu ob Soči veselo, saj praznujejo 40-letnico Galerije Rika Debenjaka. Jubileju bodo nazdravili ob 18.30, slavnostna govornica na prireditvi bo državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Damjana Pečnik.

Kip Rika Debenjaka so v Kanalu leta 2008, ob 100-letnici 
umetnikovega rojstva, odkrili (z leve) kipar Mirsad Begić, 
tedanji minister za kulturo Vasko Simoniti in župan Andrej 
Maffi.  Foto: Boštjan Bensa Boštjan Bensa
Kip Rika Debenjaka so v Kanalu leta 2008, ob 100-letnici umetnikovega rojstva, odkrili (z leve) kipar Mirsad Begić, tedanji minister za kulturo Vasko Simoniti in župan Andrej Maffi.  Foto: Boštjan Bensa Boštjan Bensa

KANAL > “V krajih, ki jih je narava obdarila s prvobitno naravno lepoto in z ljudmi, ki so stoletja gradili urbano in estetsko urejeno okolje, je nenehno navzoča želja po celoviti in skladni kulturni dimenziji življenja,” je ob 25-letnici galerije zapisal dolgoletni predsednik njenega galerijskega sveta Peter Blažej, njegove besede pa so ponatisnjene v novem jubilejnem katalogu. Bogato zgodovino v preglednem zapisu razgrinja pisateljica, umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka Tatjana Pregl Kobe. Uvodoma poudari, da je bil slikar in grafik Riko Debenjak (1908-1987) vse življenje globoko navezan na rodni Kanal in mu je daroval tudi več svojih del.

Da bi jim zagotovili ustrezen dom, so krajani z Zavodom za spomeniško varstvo uredili obrambni stolp na kamnitem bregu Soče, kjer so 16. septembra 1977 slovesno odprli Debenjakovo stalno zbirko, pod taktirko drugega Kanalca, maestra Antona Nanuta, pa se je oglasil Simfonični orkester RTV Slovenija.

Galerijo, ki je sodila pod Goriški muzej, je od leta 1985 vodil umetnostni zgodovinar Matjaž Brecelj, za razstave pa je v okviru Kogojevih dni skrbel Peter Blažej. Leta 1994 ponovno oživljena kanalska občina je galeriji pomagala finančno, pomembno pa je umetnost spodbujalo Prosvetno društvo Soča s predsednico Milico Zimic. Leta 1999 so ministrstvo za kulturo obvestili, da so zaradi slabih razmer Debenjakova dela v zelo slabem stanju. Naslednje leto so umetnine zaščitili in poskrbeli za ustrezno hrambo; od predlani za strokovni nadzor skrbi novogoriški zavod za kulturno dediščino.

Galerija se je sčasoma iz obrambnega stolpa razširila še v zgornja nadstropja Kolarjeve, Gotske in Fiščeve hiše na trgu Kontrada, od leta 2012 pa je kraj bogatejši tudi za Debenjakovo spominsko sobo.

Predlani je tam na otvoritvi pregledne razstave slikarjevih ilustracij 80. rojstni dan praznoval slikarjev sin, filozof Božidar Debenjak, ki je galeriji izročil nekaj dokumentov iz očetovega osebnega arhiva.

V štirih desetletjih se je v Galeriji Rika Debenjaka zvrstilo približno 350 razstav, od pregleda slovenske likovne ustvarjalnosti s sodelovanjem Narodne galerije v Ljubljani do retrospektivnih razstav skoraj pozabljenih primorskih akademskih slikarjev, denimo Rudija Kogeja, Ljuba Brovča in Ivana Primožiča. V galeriji so ponosni tudi na redne razstave mladih primorskih diplomantov Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani in Šole lepih umetnosti v Benetkah. Poleg rednih razstav ob Kogojevih dnevih, namenjenih pregledu starejše slovenske likovne dejavnosti, vsako leto pripravijo še vsaj tri predstavitve sodobnih slovenskih, pa tudi zamejskih in tujih umetnikov.

Galerijski prostor namenjajo tako priznanim ustvarjalcem kakor tudi Društvu likovnih umetnikov severne Primorske, klubu keramikov in novogoriškemu Foto klubu, ki ga povezujejo umetniška, planinska, športna in dokumentarna fotografija.

V kanalski galeriji so ponosni, da se po zaslugi vsega naštetega in še česa lahko kosajo z marsikatero profesionalno institucijo.


Najbolj brano