Novogoriško tožilstvo odslej vodi Damijana Bandelj

Na novogoriškem tožilstvu imajo novo vodjo. To funkcijo je po upokojitvi Branke Oven prevzela višja državna tožilka Damijana Bandelj. Spremembe se še pred pomladjo prihodnje leto obetajo tudi na vrhu severnoprimorskih sodišč. Novega predsednika bodo dobili na novogoriškem okrožnem in tolminskem okrajnem sodišču.

Damijana Bandelj je nova vodja novogoriškega tožilstva.
Damijana Bandelj je nova vodja novogoriškega tožilstva. 

NOVA GORICA, LJUBLJANA > Jutri bosta minila natanko dva tedna, odkar je vodstveno funkcijo novogoriškega tožilstva prevzela višja državna tožilka Damijana Bandelj.

Za sprotno in hitro reševanje zadev

Za vodjo jo je imenoval državnotožilski svet, funkcijo pa je nastopila 7. decembra. Bila je edina kandidatka, ki se je potegovala za to mesto, mandat vodje pa traja šest let. Prejšnja vodja novogoriškega tožilstva, višja državna tožilka Branka Oven, je bila na vodstveni funkciji od leta 2005, torej dva mandata.

“Kot vodja tožilstva si bom prizadevala za sprotno, učinkovito in zakonito reševanje zadev ob upoštevanju politike pregona, ki jo je sprejel generalni državni tožilec, in za nadgradnjo dosedanje kvalitete dela. Rezultati državnega tožilstva potrjujejo uspešnost dela, seveda pa ostaja še vedno prostor za izboljšave,” je svoja načrte strnila Bandljeva. “Že izkazano dobro sodelovanje z organi odkrivanja, drugimi državnimi organi in sodiščem bo potrebno ohraniti in ga nadgrajevati s ciljem skrajševanja trajanja postopkov in uspešnosti njihove izvedbe,” je dodala, o trenutnem kadrovskem položajuna novogoriškem tožilstvu pa jepojasnila, da je po odhodu prejšnje vodje zasedenih le sedem tožilskih mest, “kar se na manjšem državnem tožilstvu gotovo pozna.”

Nov predsednik še pred pomladjo

Sodni svet pa je že v drugi polovici oktobra objavil javni poziv k vložitvi kandidatur za predsednika novogoriškega okrožnega sodišča. Kot so sporočili s sodnega sveta, je postopek še vedno v teku, o kandidaturi edinega prijavljenega kandidata za vodstveno mesto pa bo svet predvidoma odločal na njihovi jutrišnji seji, saj bo z njim opravil ustni razgovor. “Po opravljeni osebni predstavitvi mora nato minister za pravosodje v roku 15 dni izdelati pisno mnenje o kandidatu ter ga predložiti sodnemu svetu. Šele po prejemu pisnega mnenja oziroma po izteku zakonsko predpisanega roka za podajo le-tega, bo sodni svet lahko odločil o imenovanju predsednika novogoriškega okrožnega sodišča,” so pojasnili na sodnem svetu, kjer predsednike sodišč imenujejo za dobo šestih let. Dosedanja predsednica, višja sodnica Darinka Kogoj, opravlja to funkcijo od konca leta 1999. Mandat se ji izteka sredi februarja prihodnje leto, še naprej pa naj bi opravljala sodniško delo.

Kot je razvidno iz dnevnega reda seje, pa bodo jutri opravili razgovor tudi s kandidatko za predsednico tolminskega okrajnega sodišča. Na javni poziv za vložitev kandidatur je, kot potrjujejo na sodnem svetu, prispela ena prijava. Sedanja predsednica Andrejka Luznik opravlja vodstveno funkcijo prvi mandat.


Najbolj brano