Luka žene Časarjeve nadzornike na višje sodišče

Delo osmih nadzornikov Luke Koper v času, ko je podjetje vodil Robert Časar, je zdaj v rokah višjih sodnikov. Luka jih odškodninsko toži, ker trdi, da so podjetje oškodovali za 19,6 milijona evrov, ko so Časarju dali soglasje za nakup deleža v slovaški družbi TTI, ki naj bi bil preplačan. Sodišče na prvi stopnji je odškodninski zahtevek zavrnilo, a Luka Koper se je pritožila.

Luka Koper se je pritožila na odločitev sodišča o  oškodovanju družbe Foto: Zdravko Primožič/FPA
Luka Koper se je pritožila na odločitev sodišča o oškodovanju družbe Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > “Pritožili smo se zaradi zavezanosti k izpolnjevanju sklepov 17. in 18. skupščine delničarjev,” pravijo v Luki. Gre za sklepe delničarjev iz leta 2010, da mora uprava s skrbnostjo dobrega gospodarstvenika proučiti obstoj elementov odškodninske odgovornosti in vložiti tožbo zoper upravo in nadzornike za povrnitev škode za posle, za katere je posebna revizija, ki jo je pripravila družba PricewaterhouseCoopers, pokazala na oškodovanje.

Uprava pod vodstvom Gregorja Veselka je tako pred sedmimi leti vložila šest odškodninskih tožb. A njena “skrbnost dobrega gospodarstvenika” ni dobila potrditve na sodišču, saj so doslej padle vse odškodninske tožbe iz tega paketa. Tudi omenjena proti nadzornikom v zadevi Trade Trans Invest (TTI). Gre za razvpit posel, ko je uprava Roberta Časarja za desetodstotni delež v TTI odštela 25 milijonov evrov, revizija pa je pokazala, da je bil za trikrat preplačan.

Tožba za TTI proti Časarju miruje

Luka za enak znesek kot nekdanje nadzornike, skoraj 20 milijonov evrov, toži tudi Časarjevo upravo. A ta postopek je trenutno v mirovanju, dokler se proti Robertu Časarju ne konča kazenski postopek v tej zadevi.

Luki na prvi stopnji ni uspelo dokazati, da so nadzorniki - Marjan Bezjak, Olga Franca, Metod Mezek, Marko Valentinčič, Bojan Zadel, Orjano Ban, Boris Bradač in Nebojša Topič - ravnali neskrbno in oškodovali družbo, ko so dali soglasje za ta posel. Nadzorniki so med drugim trdili, da je cenitev deleža in sinergije izračunala ugledna mednarodna revizijska hiša Deloitte, v katero niso mogli dvomiti.

Sodišče je med več let trajajočim postopkom nekajkrat posebej pozvalo k poravnavi in odvetnikom Luke, ki jo zastopata družbi Senica in Čeferin, nakazalo, v katero smer bo šla odločitev. Odškodninski zahtevek Luke je zavrnilo. A v Luki še kar vztrajajo pri tej tožbi in se sklicujejo na sklepe delničarjev, ki jih obvezujejo. V času, ko je Luko vodil Gašpar Gašpar Mišič, so nameravali delničarjem predlagati razmislek o umiku odškodninskih tožb, ker toženi nimajo toliko premoženja, da bi jih lahko iztožili, tudi če bi Luki na sodišču uspelo. A tedanji upravitelj državnega premoženja Sod s tem ni soglašal.

V Luki včeraj niso odgovorili, koliko sodnih in odvetniških stroškov je že terjal ta odškodninski spor. Po ocenah toženih pa so že presegli milijon evrov.

KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano