Vonnovi 78. zmaga v svetovnem pokalu

Lindsey Vonn je zmagovalka superveleslaloma za svetovni pokal alpskih smučark v francoskem Val d'Iseru. Vonnova je izkoristila ugodne razmere, startala je s številko 6, ter vpisala najhitrejši čas (1:04,86). Ameriška šampionka je še izboljšala rekord po številu zmag v svetovnem pokalu v ženski konkurenci. Vsega skupaj ima že 78 zmag.

Lindsey Vonn Foto: Pier Marco Tacca
Lindsey Vonn Foto: Pier Marco Tacca

VAL D'ISERE > Na vrhu večne lestvice je še vedno Šved Ingemar Stenmark, ki je absolutni rekorder in najuspešnejši tekmovalec v svetovnem pokalu vseh časov s 86 zmagami. Vonnova za slovitim Stenmarkom, ki je navduševal v osemdesetih prejšnjega stoletja ter je imel številne navijače v Sloveniji zaradi vožnje na Elanovih smučeh in rivalstva s slovenskim asom Bojanom Križajem, zaostaja osem zmag.

Vonnova, ki je imela v zadnjih letih številne težave s hudimi padci in poškodbami, po St. Moritzu je tožila za bolečinami v hrbtu, je zmagala prvič v novi sezoni, kar so tudi njene prve stopničke po 15. marcu in letošnjem Aspnu.

V Val d'Iseru, kjer je Ilka Štuhec lani osvojila zmagi na smuku in v alpski kombinaciji, tokrat ni niti ene slovenske predstavnice. Štuhčeva okreva po poškodbi in operaciji kolenskih vezi ter se bo v karavano vrnila v naslednji sezoni. Maruša Ferk, ki je nastopila v hitrih disciplinah na tekmah severnoameriške turneje, pa se je skupaj s trenerskim štabom odločila, da se bo posvetila treningu tehničnih disciplin in bo Val d'Isere izpustila.

V Val d'Iseru niso bile idealne razmere, saj je snežilo, proga pa ni bila enako utrjena. "Zelo sem zadovoljna, da sem sploh končala tekmo v cilju, s čimer sem dobila znova nazaj vero vase in je dobro za mojo samozavest. To je bila vsekakor moja najboljša vožnja v tej sezoni," je bila v prvih odzivih vesela 33-letna Američanka, ki je pred Val d'Iserom nazadnje zmagala na specialnem superveleslalomu 24. januarja lani v Cortini d'Ampezzo.

Italijanka Sofia Goggia je zaostala 31 stotink sekunde za drugo mesto in prve stopničke v tej sezoni. Za manjšo senzacijo je na tretjem mestu poskrbela Norvežanka Ragnhild Mowinckel (+0,39), ki je sploh prvič stopila na zmagovalni oder v svetovnem pokalu.

Tina Weirather iz Liechtensteina, ki je dobila prvi superveleslalom v Lake Louisu, je odstopila, a je še vedno ohranila vodstvo v seštevku discipline. V skupnem seštevku vodi Američanka Mikaela Shiffrin, ki je Val d'Isere izpustila.

V Val d'Iseru sta na sporedu dva superveleslaloma, saj je nedeljski smuk odpadel, ker zaradi slabega vremena niso mogli izpeljati uradnega treninga smuka ter preizkusa smukaške proge. Današnja preizkušnja je bila nadomestna za odpadli superveleslalom iz St. Moritza.


Najbolj brano