Ministrstvo: navedbe glede sporazuma z Madžarsko niso resnične

Na ministrstvu za infrastrukturo so se odzvali na naše pisanje, da naj bi nameravali Madžarski podeliti v upravljanje določena zemljišča na območju državnega prostorskega načrta za pristanišče. Vlada naj bi namreč v prihodnjih tednih obravnavala osnutek sporazuma z Madžarsko.

 Foto: Zdravko Primožič/FPA
Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > Na ministrstvu zanikajo, da bi ob tem šlo za poseg v koncesijsko pogodbo z Luko Koper. “Zaradi sporazuma se, kot smo že večkrat poudarili, ne bodo spreminjali koncesijska pogodba, koncesijsko območje in lastništvo Luke Koper, ker je Luka Koper za Slovenijo strateško pomembno podjetje. V sporazumu bo opredeljeno, da se ne posega v dejavnosti Luke Koper in da se ne dodeljuje dostopa do morja. V njem bo tudi zapisano, da bo infrastruktura drugega tira v lasti Slovenije,” so v odzivu poudarili na ministrstvu in ponovili, da mora sporazum z Madžarsko potrditi državni zbor in da bo torej javnost z njim podrobno seznanjena.

Ministrstvo je glede sodelovanja Madžarske doslej predstavilo, da bo sosednja država sodelovala v tako imenovanem javno-javnem partnerstvu v projektu drugi tir z vložkom 200 milijonov evrov v podjetje 2TDK. Kaj bo dobila v zameno za to, pa uradno še ni znano. Osnutek sporazuma je v usklajevanju, smo slišali. Po nekaterih neuradnih informacijah blizu koalicije, ki so jih dobili v tudi v svetu delavcev Luke Koper in o katerih smo poročali, naj bi Madžarska v zameno dobila zemljišča, ki so sicer za luško ograjo, izven koncesijskega območja Luke Koper torej, a na območju državnega prostorskega načrta, ki jih potrebuje Luka Koper za širitev dejavnosti.


Najbolj brano